Hlavní obsah

Lékaři v Motole všili dívce do oka zlatý plíšek, bez něj by oslepla

Praha
Aktualizováno

Lékaři v pražské motolské nemocnici ve středu při operaci všili osmileté dívce do oka zlatý plíšek. Děvče doposud nemohlo oko zavírat, což jí způsobovalo problémy s rohovkou, která osychala. Šéf operatérů a primář oční kliniky Milan Odehnal konstatoval, že kdyby dívka nepodstoupila operaci, do dvou let by oslepla.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Aplikace zlatého implantátu, který se pevně zafixuje do podkoží horního víčka a umožňuje uzavírat oční štěrbinu pacientům s obrnou lícního nervu.

Článek

Malá Pavlína je čtvrtým dítětem v Česku, které zákrok podstoupilo. Motolští lékaři vypracovali podle zahraničních zkušeností vlastní operační postup, dosud operovali 39 dospělých. U nikoho nenastaly komplikace, proto začali operovat také děti. Žádná jiná nemocnice v Česku tyto operace nedělá.

"Je to moderní metoda, která je variantou léčby u obrny lícního nervu, kdy pacient nemůže zavřít oko. Hrozí mu osychání rohovky, vznik zánětu nebo i vředu a nakonec může o oko přijít," řekl Odehnal.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Průběh operace

U dětí může být postižení lícního nervu vrozené, nebo je podobně jako u dospělých příčinou nádor v oblasti hlavy a krku. Při operaci, kdy jde o záchranu života, se nerv poruší. Příčinou může být také úraz, cévní mozková příhoda či onemocnění cukrovkou, výjimečně i virová infekce.

Implantát si pacient musí zaplatit

Obvykle k zvlhčení oka stačí, když si pacient každou hodinu kape do oka speciální kapky, případně se do víčka vstříkne botulotoxin. Razantnější metodou je částečné sešití víček, aby oko bylo alespoň trochu chráněno, nebo operace se složitými přesuny nervů svalů, která ale i tak málokdy vede k tomu, že činnost nervu se obnoví. Zlatý plíšek je pro pacienty, kterým dosavadní léčba nezabrala.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Vkládání implantátu

Implantát ze zlata, titanu nebo platiny má v sobě malé otvory, za ně se upevní do chrupavky horního víčka. Obdélníkový plátek asi centimetr krát půl centimetru o síle jednoho milimetru váží většinou od 0,5 do 0,8 gramu, může být i těžší. Lékař vyměří před operací nejvhodnější hmotnost plíšku. Nalepí pacientovi na víčko zkušební implantát, aby si sám zkusil, co je mu příjemné a co mu už vadí. Tíha a gravitace pak pomohou víčko zavírat.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pavlína se svojí maminkou Reginou Houfkovou před operací

Zdravotní pojišťovny hradí operaci, implantát platí pacient. Zlatý plíšek vyjde na 4000 korun, platinový či titanový i několik desítek tisíc. Primář chce vyjednat s pojišťovnou, aby pacientům na zlato přispívala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám