Hlavní obsah

Českobudějovická TOP 09 nechce koalici s ODS, prý se bratříčkuje s kmotry

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, ch, dan

Českobudějovická TOP 09 nechce do koalice s ODS. Právu to v úterý potvrdil lídr českobudějovické kandidátky TOP 09 Tomáš Bouzek. Důvodem má být propojení některých občanských demokratů s místními "kmotry".

Foto: Jíří Berger, ČTK

Radnice na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích

Článek

„Místní organizace společně s kandidáty do zastupitelstva města přijala stanovisko, že koaliční spolupráce s místní ODS v její současné podobě není možná. Vzhledem k dlouhodobé provázanosti komunálních politiků ODS s nejrůznějšími zájmovými skupinami a mocenským vlivem místních kmotrů, nepřipadá případná koaliční spolupráce po volbách v úvahu," zdůraznil Bouzek.

Podotkl, že zmíněné stanovisko na úterním dopoledním zasedání podpořilo i celostátní Předsednictvo TOP 09.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga nejde o vůli shora, nýbrž o rozhodnutí českobudějovické organizace. Jednání o případných koalicích bude vždy na místních organizacích, řekl Schwarzenberg.

Je samozřejmostí, že koalice s KSČM nepřipadá v úvahu, dodal místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Schwarzenberg prohlásil, že bude považovat za úspěch, když jeho strana v komunálních volbá získá stejné procento hlasů jako ve volbách do Sněmovny.

ODS: je to předvolební strategie, po volbách se uvidí

„Chápeme stanovisko TOP 09 jako součást jejich předvolební strategie. Koalice se vždycky uzavírají až po volbách a jejich složení do značné míry záleží na volebním výsledku jednotlivých stran,“ reagoval na prohlášení TOP 09 předseda jihočeského regionálního sdružení ODS Martin Kuba.

Českobudějovický lídr občanských demokratů Vladimír Brůha pak dodal, že na celé záležitosti je úsměvné, když prohlášení o propojení politiků a zájmových skupin vydává lídr, který každý den do Českých Budějovic dojíždí z Hluboké nad Vltavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám