Hlavní obsah

Daňová přiznání mají být pro policii tabu, ale John ještě tlačí na vládu

Právo, Jakub Troníček

Policisté od začátku příštího roku přijdou o pravomoc prolamovat daňové tajemství a varují: pokud neuvidíme do daňových přiznání, nebudeme schopni vyšetřovat závažné hospodářské trestné činy. Ministr vnitra Radek John (VV) proto tlačí na vládu, aby se už schválený zákon na poslední chvíli změnil, resort financí to ale odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Radek John

Článek

V současné době smějí daňové tajemství prolamovat předem určení policisté ze speciálních útvarů, kteří tak mohou během svého šetření získávat citlivé informace z daňových přiznání. Podle nového daňového řádu, který začne platit na začátku roku, bude mít tuto pravomoc až státní zástupce v případě oficiálně zahájeného vyšetřování.

Jenže k tomu podle policie ve většině případů ani nedojde. „Potřebujeme ty informace předem, abychom případnou trestnou činnost mohli vůbec odhalit a vyšetřování zahájit,“ řekl k tomu Právu mluvčí protikorupčního útvaru policie Roman Skřepek.

Podle něj je pro detektivy vyšetřující daňové úniky nebo praní špinavých peněz pravomoc vstupovat do daňového řízení stěžejní: „Pokud o tuto možnost opravdu přijdeme, tak to velmi závažným způsobem zkomplikuje šetření hospodářské trestné činnosti.“

Finance: soukromí je přednější

Resort financí ale namítá, že policie takové oprávnění nepotřebuje. Podle spoluautora daňového řádu a zároveň šéfa ministerského oddělení legislativy správy daní Karla Šimka ho detektivové historicky nikdy neměli a získali ho až v roce 2004 v rámci přitvrzení boje proti terorismu.

„Postoj ministerstva financí je takový, že průlomů do mlčenlivosti v daňovém řízení by mělo být co nejméně. V daňovém řízení každý poskytuje úřadům velmi citlivé informace a určitou mlčenlivost tak právem očekává. Nikdo nemůže být nucen obviňovat sám sebe a takto se policie oklikou dostává k citlivým údajům, které by jí člověk normálně neposkytl,“ uvedl Šimek.

Podle něj navíc zákon, který byl v parlamentu schválen už koncem roku 2008, počítá s tím, že u přesně vymezených závažných zločinů, jako jsou daňové úniky, korupce a další hospodářské trestné činy, má správce daně vůči policii oznamovací povinnost.

Princip upřednostnění soukromí před vyššími pravomocemi policie podle něj zastává většina daňových expertů a prošel už také několikrát schvalovacím procesem ve Sněmovně. „Jde každopádně o politické rozhodnutí a bude na vládě, jak se k tomu postaví,“ poznamenal Šimek.

Ministr vnitra v této souvislosti řekl, že bude usilovat o to, aby se do daňového řádu pravomoc průlomů pro policisty vrátila. „Tento týden to bude na programu nejbližší schůzky koaličních lídrů (K9),“ poznamenal k tomu včera Johnův mluvčí Jiří Reichl.

Kromě policistů v současné době lobbují za možnost prolamovat daňové tajemství i příslušníci tajných služeb. Ti mohou nyní do daňových přiznání nahlížet pouze v rámci provádění bezpečnostních prověrek, které vydává Národní bezpečnostní úřad.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr vnitra John tají své poradce

Vsadil na hesla o otevřenosti a průhlednosti a v rozporu se zákonem tají své poradce. Řeč je o ministru vnitra a předsedovi Věcí veřejných Radku Johnovi....

Výběr článků

Načítám