Hlavní obsah

Statisícové vedlejšáky politiků odřízneme, slibují znovu strany

Právo, ada, nig

Desetitisíce až milióny bokem k platu. Berou je běžně stovky politiků za to, že si několikrát ročně odskočí na jednání kontrolních a řídících orgánů firem, v nichž mají města a obce podíl.

Foto: Petr Horník, Právo

Přičinlivý Petr Hulinský (ČSSD) si k platu přivydělal milióny.

Článek

Slavný je teď pražský zastupitel Miroslav Poche (ČSSD), který si za rok vydělal za členství v dozorčí radě Pražské energetiky 1,6 miliónu. Dalšímu zastupiteli a starostovi Prahy 13 Davidu Vodrážkovi (ODS) vynesla funkce místopředsedy představenstva Pražských služeb a šéfa představenstva Dopravního podniku 1,1 miliónu.

A takovým odměnám by měl být napříště konec, slibují šéf ODS a premiér Petr Nečas s předsedou soc. dem. Bohuslavem Sobotkou. Volby je dohnaly ke slibu změnit zákon o střetu zájmů. „Zajímavé je, že s tím přicházejí strany, které z toho dosyta těžily,“ diví se šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik a připomněl Prahu, kde si ODS a ČSSD rozdělily výnosné posty.

Zákon už nyní zakazuje tzv. uvolněným politikům, pro které je práce v komunální politice zaměstnáním na plný úvazek, pobírat odměny za členství v orgánech firem, kam je obce vyšlou. Ale politici to obcházejí tím, že se do firem nechají nominovat jinými subjekty a peníze v klidu inkasují. Anebo sedí ve firmách, které obce ovládají nepřímo.

Zákon stejně tak zakazuje poslancům a senátorům pobírat odměny za členství v orgánech polostátních firem. Jenže i to politici obcházejí. Třeba účastí ve státních fondech či správní radě VZP.

„Politici by neměli brát peníze v firmách, v nichž má město nějaký podíl, bez ohledu na to, kdo je tam nominoval,“ řekl Právu Sobotka. Za pravdu mu dává pražský zastupitel a poslanec Petr Hulínský (ČSSD). Sám si ročně přišel na milióny. Podle něj na magistrátu mají vedlejší příjmy z členství v orgánech firem desítky zastupitelů.

„Nemám s tím problém, akorát paraolympionici asi budou smutní,“ řekl Hulinský s tím, že právě jim dal třeba milión.

Kubera: jen výstřely

Jinak to ale vidí primátor Teplic a senátor Jaroslav Kubera (ODS). „Když má někdo dvě práce, tak za to bere dva platy, co je na tom nepochopitelného. To jsou všechno výstřely, protože se to teď hodí,“ uvedl pro Právo.

Sám prý zastupuje město v Severočeské vodárenské společnosti zadarmo. Dříve za to bral skoro 300 tisíc ročně. „Nedostávám od nich nic, ale ručím celým svým majetkem,“ odkázal Kubera.

To připomněl i šéf klubu TOP 09, starosta Suché Lozi Petr Gazdík. Podle něj není problém zpřísnit zákon o střetu zájmů, ale současně by se měly změnit i jiné zákony. „Nelze směšovat osobní majetek s tím, když dělám nějakou práci zadarmo,“ řekl Právu. A zpřísnění zákona slibují ústy místopředsedkyně klubu Karoliny Peake také véčkaři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám