Hlavní obsah

Soudce dostihlo svědomí, poslal prezidentovi rezignaci

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 9 Jiří Englich, který 5. září v Praze 2 odmítl při silniční kontrole zkoušku na alkohol a policejní hlídce předložil průkaz soudce, v pondělí rezignoval na soudcovskou funkci. Na případ upozornilo Právo koncem září.

Článek

„Mohu potvrdit, že tato rezignace do Kanceláře prezidenta republiky dorazila,“ potvrdil Právu mluvčí prezidenta republiky Radim Ochvat. Důvody rezignace ale neupřesnil.

Sám Englich v pondělí odmítl na dotazy Práva odpovídat. „Nechce hovořit s novináři,“ uvedla Marcela Římanová, která je na Obvodním soudu pro Prahu 9 pověřena komunikací s veřejností.

Vytvořil precedens

Že šlo o dohru aféry se silniční kontrolou, potvrdil Englichův nadřízený, předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. „Dvakrát jsme se kvůli tomu sešli, vše probírali a jeho rozhodnutí pak vzešlo z tohoto jednání,“ uvedl Sváček. Zároveň zdůraznil, že si kolegy za jeho rozhodnutí váží.

„Tento postup soudce považuji za příkladný a statečný. Rozhodl se k tomu sám a dobrovolně,“ prohlásil předseda městského soudu.

„Dal jasně najevo, že na soudce jsou i v osobním životě kladeny větší nároky z hlediska bezúhonnosti než na ostatní občany. Myslím, že tím do budoucna vytvořil jakýsi precedens nejen pro soudce, ale i pro další ústavní činitele, u nichž jsem se s podobným způsobem sebereflexe dosud nesetkal,“ dodal Sváček.

Přestupek není dosud vyřešen

Englichovi hrozilo za jeho zářijovou příhodu se silniční kontrolou kárné řízení. Hlídka policistů zastavila jeho vůz Hyundai Lantra v neděli 5. září v 5.25 hodin s tím, že na křižovatce Rašínova nábřeží s ulicí Svobodova projel na červenou.

Řidič se však podle policie legitimoval průkazem předsedy senátu Obvodního soudu pro Prahu 9 a odmítl dechovou zkoušku i lékařské vyšetření. Policisté, ačkoli mohli nechat vůz odstavit a zabránit řidiči v další cestě, pouze sepsali záznam a případ předali magistrátu do přestupkového řízení.

„Přestupkové řízení nebylo doposud ukončeno,“ řekl Právu vedoucí oddělení správního řízení odboru dopravních přestupků pražského magistrátu Milan Hubka.

Postupovala policie benevolentně?

Ani policie zatím neukončila zahájené interní šetření, zda hlídka, která nechala soudce bez dechové zkoušky odjet, nepostupovala příliš benevolentně. „Tato věc je ještě stále interně prošetřována,“ sdělila Právu mluvčí pražské policie Eva Miklíková.

Za odmítnutí dechové zkoušky hrozí ve správním řízení pokuta 25 až 50 tisíc korun, zákaz řízení až na dva roky a sedm trestných bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám