Hlavní obsah

Češi nechtějí euro, proti jeho zavedení je 70 procent lidí

Novinky, jas

Sedmdesát procent Čechů je proti přijetí společné evropské měny. Podpora zavedení eura v ČR je nejnižší za posledních pět let. Plyne to z průzkumu společnosti STEM.

Článek

"Ochota přijmout euro je nyní nejnižší za celé sledované období. Tuto skutečnost pravděpodobně způsobují zprávy posledních měsíců, které tvrdí, že stabilitu eura ohrožuje zadluženost některých států EU a následně nedůvěra bank v jejich solventnost," zdůvodnila společnost nynější čísla..

Názor na společnou měnu se odvíjí od názoru na směřování celé evropské sedmadvacítky. Lidé, kteří vnímají vývoj EU do budoucna pozitivně, z 51 procent podporují i zavedení eura. Lidé, kteří směřování Unie hodnotí skepticky, jsou pro přijetí společné měny pouze ze 13 procent.

Jste pro zavedení eura jako měny v ČR (v %)
prosinec 2005červen 2006září 2010
ano444630
Zdroj: STEM

Pro přijetí eura jsou nejčastěji stoupenci stran nynější vládní koalice (ODS, TOP 09, VV), ani u nich však nemá společná měna většinovou podporu. Pro se vyslovují nejčastěji mladí lidé do 30 let a občané s dobrým hmotným zajištěním.

Samotné směřování unie pozitivně hodnotí 48 procent lidí, 70 procent dotázaných zároveň cítí sounáležitost s Evropou a vnímá sama sebe jako Evropana.

Průzkum probíhal v září a zúčastnilo se jej 1228 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám