Hlavní obsah

Babí léto s ranními mrazíky vystřídá koncem října déšť

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říjen a počátek listopadu budou podle meteorologů spíše chladnější a srážkově nadprůměrné. Do 20. října by mělo být převážně jasno či polojasno, přičemž postupně bude přibývat oblačnosti. Do konce měsíce by pak měl převládat proměnlivý charakter počasí, přičemž více srážek slibuje předpověď na samotný závěr měsíce. Úvod listopadu bude ve znamení vydatných srážek. Plyne to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V období do 20. října bude jasno až polojasno, přičemž ráno a dopoledne se místy vyskytnou mlhy. "Ve druhé polovině dekády očekáváme přechodně zvětšenou oblačnost a místy déšť nebo přeháňky, na horách srážky smíšené," uvedl ČHMÚ. V noci bude rtuť klesat k dvěma až minus třem stupňům, při zvětšené oblačnosti bude až pět stupňů. Nejvyšší denní teploty zpočátku 11 až 16 stupňů, během období postupné ochlazování na 7 až 12 stupňů.

Následně bude až do konce října převládat proměnlivý charakter počasí. "Dny se zmenšenou oblačností budou převládat v první polovině a dny s velkou oblačností a srážkami převážně ve druhé polovině období," uvedl ČHMÚ s tím, že na horách se znovu objeví srážky smíšené. Nejnižší teploty klesnou na pět až minus jeden stupeň, přes den se dostanou na devět až 13 stupňů.

První listopadová dekáda bude charakterizována četnými srážkami a velkou oblačností. Na horách by mělo sněžit. Srážky by však měly postupně ustávat. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat v intervalu čtyř až minus dvou stupňů, přes den bude teplota kolísat mezi třemi a devíti stupni Celsia.

Užijeme si babí léto

Úvod nynějšího pracovního týdne bude jasno s ojedinělými mlhami. V pondělí se teploty dostanou na 12 až 16 stupňů, v úterý na 11 až 15 stupňů Celsia, sdělila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. "Od středy do pátku bude jasno či polojasno, místy se vyskytne nízká oblačnost, která se však bude protrhávat,"doplnila Honsová. Odpoledne se teploty vyšplhají na devět až 13 stupňů.

Více oblačnosti s občasným deštěm by se mělo objevit v sobotu, kdy se odpolední maxima dostanou na devět až 13 stupňů, od neděle by se však mělo znovu vrátit babí léto.

Celý týden se musíme připravit na velmi chladná rána. Například v pondělí klesla rtuť teploměru v Praze na Libuši na minus 0,8 stupně Celsia a v osadě Jizerka v Jizerských horách dokonce na minus 8,5 stupně. "Protože teploty v průběhu dne stoupají jen velmi pomalu, celkově zde nyní panují teploty o zhruba pět stupňů nižší, než je dlouhodobý průměr," dodala Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám