Hlavní obsah

Sobotka by chtěl zavést finanční limity předvolebních kampaní

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poukázal na potřebu zavedení limitů pro politické strany, které by jasně stanovily, kolik mohou utratit za předvolební kampaně. S tím souhlasí také premiér Petr Nečas. Poukázal však na to, že nejdůležitější je zajistit, aby limity nemohly být obcházeny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„O finančních limitech jsem připraven jednat za podmínky, že strany zveřejní své výdaje za minulé kampaně,“ reagoval na Sobotkovu výzvu Nečas v pořadu Nedělní partie na TV Prima.

"Důležité ale je, aby limity nebyly obcházeny - například formou anonymních kampaní," podotkl Nečas. Připoměl negativní kampaň, která byla před květnovými sněmovními volbami vedena proti ODS. Sociální demokraté se k ní nehlásili, i když podle něj bylo jasné, že za akcí stojí.

"Musí být zavedeny jednoznačné pojistky, že to nebude obcházeno přes tyto kampaně, které nebudou identifikovány. V tom je jádro pudla, ne ve stanovení limitů," dodal Nečas.

Se stanovením pojistek souhlasil i Sobotka, který zároveň poukázal na problém miliónových odměn zastupitelům v dozorčích radách. "Plánuji předložit návrh zákona o regulaci lobbingu, který by to znemožnil," dodal úřadující předseda ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám