Hlavní obsah

Ministr vnitra ocenil policisty a občany za zneškodnění lupiče v Krnově

– Krnov
Právo, Aleš Honus

Ministr vnitra Radek John a policejní prezident Oldřich Martinů v sobotu ocenili čtyři policisty a tři krnovské občany za zákrok proti ozbrojenému pachateli, který minulý týden přepadl směnárnu v Krnově a zahynul při následném výbuchu granátu. Čtyři policisté obdrželi medaili Za statečnost, civilisté dostali čestnou plaketu Policie ČR.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policisté (zleva) Rudolf Vávra a Vladimír Rychta obdrželi medaili Za statečnost z rukou ministra vnitra Radka Johna a policejního prezidenta Oldřicha Martinů.

Článek

Ministr s policejním prezidentem nejprve navštívil ostravskou fakultní nemocnici, kde se setkal s policistou, který při zákroku dopadl nejhůře. Policista byl tento týden přeřazen z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj. „Už je mu lépe. Při naší návštěvě se usmíval a říkal, že je rád, že to přežil. O všech lidech, kteří tam byli, se dá říct, že by mohli slavit druhé narozeniny,“ řekl Martinů.

Do ostravské nemocnice dorazili také další dva krnovští policisté Rudolf Vávra a Vladimír Rychta. I oni dostali medaili, stejně jako jejich těžce zraněný kolega, který však odmítl setkání s novináři a ze soukromých důvodů nedal souhlas se zveřejněním svého jména a s fotografováním.

Po předání medailí delegace odletěla vrtulníkem do Krnova, kde proběhlo další předávání ocenění. Medaile Za statečnost tam byla připravena pro dalšího policistu a čestnou plaketu dostali tři civilisté - železničář, který pachatele zneškodnil a držel do příchodu policejní hlídky, prodavačka, která mu sebrala granát, a další muž, jenž pachateli vyrazil z rukou pistoli.

Policisté kromě medaile dostanou také mimořádnou finanční odměnu, každý z nich ve výši deset tisíc korun. Na peněžní ocenění civilistů policie nemá fondy. Nicméně jednoho z nich, který pracuje jako železničář, podle Radka Johna ocení ministr dopravy, který mu dá finanční odměnu. Mělo by jít také o pětimístnou sumu.

Reklama

Výběr článků

Načítám