Hlavní obsah

Rybáři zahájili výlov Rožmberku

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třeboň

Třeboňští rybáři zahájili v pátek výlov největšího českého rybníku Rožmberk. Gigant postavený v 16. století Jakubem Krčínem z Jelčan o rozloze 647 hektarů by měl do neděle vydat celkem 150 tun tržních ryb, zejména kapra.

Článek

„Výlov Rožmberka je vždy sváteční. Před dvěma lety ho podle střízlivých odhadů navštívilo 17 tisíc lidí. Je zde proto připraveno odstavné parkoviště, dopravu řídí policie a na hrázi i pod ní čeká návštěvníky řada stánků, kde lze ochutnat čerstvě upravené ryby na různé způsoby,“ řekl Právu předseda představenstva společnosti Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Výlovy začínají každý den v sedm ráno. Diváci tak mají možnost sledovat proces lovení od začátku až do konce. Při letošním podzimním výlovu Rožmberka by podle Malechy mělo v sítích rybářů uvíznou 150 tun tržních ryb, zejména kapra. Mezi vedlejší ryby patří candáti, štiky, amuři, tolstolobici, sumci, okouni a různé druhy bílých ryb. Při letních odlovech na plné vodě už rybáři letos odchytli 60 tun ryb.

Ačkoli je Rožmberk největším českým rybníkem, na Třeboňsku nepatří mezi nejproduktivnější. Problémem je častá manipulace s vodou v povodí Lužnice a Nežárky. „Velký průtok rybám, neprospívá,“ poznamenal Malecha.

Diváci přijeli i ze zahraničí

To, že mezi veřejností je o výlov Rožmberka mimořádný zájem potvrdila už páteční účast. Okolo desáté hodiny počet lidí na hrázi překročil tisícovku. V okolí rybníka parkovaly i německé a rakouské autobusy.

Největší nápor je očekáván v sobotu. Organizátoři jsou ale prý na návštěvníky připraveni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám