Hlavní obsah

S členstvím v EU je spokojena jen polovina Čechů

Novinky, jas
Aktualizováno

S členstvím v EU je v současnosti spokojena zhruba polovina Čechů (52 procent). Oproti šetření ze začátku loňského roku, kdy ČR Unii předsedala, je patrný pokles spokojenosti. Plyne to z zářijového průzkumu společnosti STEM.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Spokojenost s EU vyjadřují především mladí a vzdělaní lidé. Nedůvěra naopak převažuje  mezi občany důchodového věku a stoupenci levicových stran, zejména KSČM.

"Spokojenost s naším členstvím v EU úzce souvisí s důvěrou, které u české veřejnosti Evropská unie požívá. V současnosti jí věří těsně nadpoloviční většina – 53 procent občanů," připomíná průzkum. Důvěra v Evropský parlament setrvává na 44 procentech.

Spokojenost Čechů s EU (v procentech)
únor 2008leden 2009září 2010
586652
Zdroj: STEM

Agentura připomíná, že podíl spokojených občanů dlouhodobě osciluje kolem 60 procent. "Momentálně se ovšem nachází spokojenost s členstvím v EU na dolní hranici pásma, v němž se pohybuje, tedy jen těsně nad 50 procent," uvádí STEM a připomíná, že v době českého předsednictví radě EU byly s členstvím spokojeny rekordní dvě třetiny občanů.

Není bez zajímavosti, že větší spokojenost vyslovují stoupenci středopravicových stran TOP 09, ODS a VV. "Kupodivu podprůměrná je spokojenost mezi stoupenci proevropsky orientované sociální demokracie (41 procent)," uvádí zpráva. Nepřekvapí naopak euroskepticismus stoupenců KSČM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám