Hlavní obsah

Političtí vězni z druhé světové války nemají nárok na státní podporu, nebojovali

Praha

Přibližně 1600 politických vězňů z období druhé světové války nemá nárok na podporu státu, který by jim například přispíval na lázeňskou péči. Na tuto skutečnost v pátek upozornila předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Anděla Dvořáková. Důvodem je podle ní fakt, že nemají status válečných veteránů, neboť oficiálně nebojovali proti nacistické okupaci se zbraní v ruce.

Článek

Svaz se proto nyní snaží apelovat na vládu, aby stav změnila.

"Reprezentujeme především domácí odboj, a ten byl veden se zbraní v ruce. Partyzáni nebojovali jinak než se zbraněmi," uvedla Dvořáková. Mezi politickými vězni z období protektorátu Čechy a Morava jsou také například lidé, kteří prošli koncentračními tábory. Předsedkyně svazu si proto domluvila schůzku s předsedou vlády Petrem Nečasem i ministrem obrany Alexandrem Vondrou.

Vláda v současnosti připravuje zákon o třetím odboji, který má přiznat status válečného veterána politickým vězňům z dob komunistické totality. "Chceme, aby naši členové měli stejný nárok na odškodnění jako členové Konfederace politických vězňů," vysvětlila Dvořáková.

Politickým vězňům z dob komunismu slíbila vlastní zákon vládní koalice. Pokud zákon projde, získají statut válečných veteránů. S tím budou spojeny některé nepeněžní výhody, například lázeňská péče nebo možnost umístění v domově pro válečné veterány. O tom, kdo bude uznán členem protikomunistického odboje, a tím pádem válečným veteránem, by mělo rozhodovat ministerstvo obrany.

Český svaz bojovníků za svobodu je organizace sdružující účastníky národního odboje za osvobození ve druhé světové válce a jejich pozůstalé. Její roční rozpočet je 7,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám