Hlavní obsah

Člen volební komise potvrdil obavy z falšování výsledků voleb

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průběh sčítání hlasů v komunálních volbách může svádět k podvodům, pokud by členové okrskových volebních komisí nebyli dost odolní. Ukazují to reakce na článek čtvrtečního Práva upozorňující na rizika volebního zákona a způsobu počítání hlasů. V některých situacích umožňuje „dopisovat“ volební lístky, a tak falšovat výsledek.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Sčítání hlasů. Ilustrační foto

Článek

„Byl jsem členem volební komise, a kdybych chtěl, mohl bych přidat křížky k jednotlivým kandidátům. Nebyla by přitom ani nutná dohoda s dalšími členy komise, protože vzájemná kontrola byla minimální,“ řekl ve čtvrtek Právu jeden ze čtenářů z východních Čech.

Popsal přitom poměrně běžnou situaci. Komise zasedala ve školní třídě, přičemž společně kontrolovala pouze vysypávání lístků z uren a otevírání obálek. Faktické sčítání si pak členové rozdělili, každý počítal zvlášť. Už vzhledem k velikosti místnosti neměli přitom čas sledovat své kolegy a tím se vzájemně kontrolovat.

Jak Právo upozornilo, problémem je složitý volební systém. Zatímco například ve volbách do Sněmovny lidé vhazují pouze lístek s danou stranou, v komunálním hlasování jsou jednotlivé subjekty zapsány na jediném listě.

Volič pak může buď zaškrtnout pouze stranu, druhou možností je volba strany a k tomu dalších kandidátů z jiných subjektů, případně vybírání napříč kandidátkami.

Možný „zaujatý“ komisař pak může křížkem přidat další jména, případně zaškrtnout stranu v situaci, že volič dává hlasy pouze jednotlivým kandidátům. „Bylo by samozřejmě možné, že by se hlasy v rámci okrskové volební komise sčítaly společně, jenže pak by celý proces trval mnohonásobně déle,“ upozornil bývalý člen komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám