Hlavní obsah

Senátor ODS odmítl aktivistku kritizující "kapitalistickou vládu"

Právo, luk

Socioložka, aktivistka a mluvčí občanské iniciativy ProAlt Tereza Stöckelová se podle svých slov nesmí zúčastnit konference Česko-německého diskusního fóra na téma Inovace-šance, rizika, předpoklady: Česko-německé impulsy, která se bude konat v sobotu. Podle Stöckelové se o to zasadil senátor za ODS Luděk Sefzig.

Článek

„Pan senátor zdůvodnil své rozhodnutí tím, že se cítí být vázán mandátem ministerstva zahraničních věcí ČR, a usoudil dodatečně, že vzhledem k mým kritickým postojům k politice současné vlády ČR není má účast na konferenci žádoucí,“ napsala Stöckelová v dopise členům Rady Česko-německého diskusního fóra.

Aktivistka senátorův postoj považuje za šokující. „A to zvláště v případě, že se jedná o akci pořádanou organizací, která má ve svém názvu spojení ‚diskusní fórum‘ a snaží se o spolupráci napříč odlišnými národními, historickými a politickými souvislostmi,“ uvedla.

Seznámil jsem se s některými pracemi paní doktorky a jsem přesvědčen, že její badatelské sklony spočívají v politických postojích ke (každé) kapitalistické vládě a diskusi by vychýlila do krajních, zcela marginálních poloh.
senátor za ODS Luděk Sefzig

Stöckelová byla podle svých slov pozvána jménem předsedů rady fóra, bývalého člena německého spolkového sněmu profesora Gerta Weisskirchena a právě Sefziga.

Senátor argumentuje, že aktivistku nikdy nezval. „Seznámil jsem se s některými pracemi paní doktorky a jsem přesvědčen, že její badatelské sklony spočívají v politických postojích ke (každé) kapitalistické vládě a diskusi by vychýlila do krajních, zcela marginálních poloh,“ napsal Sefzig členům rady fóra budoucnosti.

Iniciativa ProAlt například podpořila odborářskou demonstraci proti vládě nebo zorganizovala protest proti poradci premiéra Romanu Jochovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám