Hlavní obsah

Brňané z obelisku čas nepoznají, shodli se kandidáti do vedení města kromě Onderky

Novinky, coe
Brno
Aktualizováno

Ve čtvrtečním předvolebním Speciálu Otázek Václava Moravce vystoupili lídři kandidátek do zastupitelstva města Brna. Na pořadu byla debata o územním plánu, v němž hrálo prim téma výstavby nového brněnského nádraží, uměleckém počinu na náměstí Svobody, tedy hodinovém stroji, a deregulaci nájemného a bytové politice města.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Odhalení nového hodinového stroje na náměstí Svobody v Brně

Článek

Debaty přenášené Českou televizí se zúčastnila šestice kandidátů do vedení města - současný primátor Roman Onderka (ČSSD), Robert Kotzian (ODS), Irena Matonohová (TOP 09), Helena Sýkorová (KSČM), Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) a Petra Quittová (VV). Diskuze, ať už se týkala jakéhokoli tématu, se obešla bez větších projevů politické řevnivosti.

Roman Onderka spojil osud nového brněnského nádraží s přísunem peněz z evropských fondů. Stejného názoru byl i Robert Kotzian: „Rozpočet města neumožňuje se většinově podílet na výstavbě nového nádraží.“

Jediná Helena Sýkorová konkrétně odpověděla na Moravcovu otázku, zda si přeje přesunutí nádraží s tím, že je zastáncem varianty přestavby budovy na současném místě. Ostatní diskutéři pouze podtrhli důležitost modernizace.

Hodinový stroj na náměstní Svobody

Mezi další témata patřil kontroverzní artefakt na náměstí Svobody, tedy hodinový stroj. Onderka uvedl, že je chybou novinářů, že při jeho vzniku informovali o hodinách nebo orloji, podle něj jde o symbol, jenž představuje čas procházející městem, funkce ukazatele času je jen fakultativní. Podle Kotziana je škoda, že výstavbě stroje nepředcházela pořádná debata. Uvedl, že hodlá oslovit architekty s požadavkem, aby stroj upravili tak, aby přehledně ukazoval čas. Také Quittová řekla, že by hodiny měly plnit funkci hodin. Absence zřetelného ukazatele vadí kromě Onderky všem.

K tomu, že zaoblený vztyčený předmět může někomu připomínat falický symbol, Onderka žertovně odvětil: „Já se každé ráno sprchuji a není to pravda.“ Na to Rychnovský reagoval tím, že on se při sprchování neprohlíží.

Sýkorová dodala, že na náměstí sleduje reakce chodců a že většině vadí, že byl příliš drahý (stál 12 miliónů korun).

Multifunkční stroj na náměstí Svobody v centru Brna má podle architektů Oldřicha Rujbra a Petra Kameníka, kteří jej vytvořili, představovat nábojnici. Ta odkazuje k historickým událostem, kdy se Brno v 17. století ubránilo švédským vojskům. Vždy v 11 hodin z něj padají skleněné kuličky, upomínající na pověst, podle níž švédského generála Torstensona mohla usmrtit právě jen kulka vyrobená ze skla. Tomu, že kvůli zaoblenému tvaru mnohým lidem obelisk připomíná falický symbol, se Kameník brání tím, že došlo k nepochopení filozofického konceptu díla, jež má představovat historický čas procházející městem. Hodnota stroje je 12 miliónů korun.

Všichni kandidáti se v dalším z diskuzních bodů, který se týkal bytové politiky Brna, shodli na důležitosti výstavby sociálních a startovních bytů. Jak uvedla Jana Hamanová z SC, deregulace se nejvíce obávají lidé střední věkové skupiny, mladší lidé strach nemají.

Volby v Brně by vyhrála ČSSD

Podle průzkumu SC, který si pro předvolební Speciál Václava Moravce nechala vypracovat Česká televize, by v Brně komunální volby vyhrála ČSSD, a to s 26 procenty hlasů. Následují ODS s 21 procenty, TOP 09 s 15 procenty, KSČM s osmi, KDU-ČSL rovněž s osmi a Věci veřejné se šesti procenty hlasů.

Průzkumu ze zúčastnilo 1002 oprávněných voličů z Brna. Voleb by se zúčastnilo 45 procent dotázaných, dalších 25 procent svůj lístek zcela jisté neodevzdá a osm procent k volbám spíše nepůjde.

Průzkum SC pro OVM v Brně
Stranahlasů v %
ČSSD26
ODS21
TOP 0915
KSČM8
KDU-ČSL8
Věci veřejné6
Zdroj: SC

Reklama

Výběr článků

Načítám