Hlavní obsah

Nejmrazivější zima? Naprostý nesmysl, říká klimatolog

Právo, Václav Pergl
Praha

Hlavní klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu Jan Pretel označil předpověď svého polského kolegy Michala Kowalowského, který prohlásil, že Evropu zasáhne nejmrazivější zima tisíciletí, za naprostý nesmysl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je to naprostý nesmysl. Role Golfského proudu na počasí v Evropě se silně přeceňuje,“ uvedl Pretel.

Jeho polský kolega právě na zpomalení Golfského proudu založil svoji teorii. Toto zpomalení má k břehům Evropy přinést dvakrát méně tepla než dříve. [celá zpráva]

Pretel ale tvrdí, že Golfský proud je jako řeka široká zhruba sto kilometrů. „Oceán na různých zeměpisných šířkách má mezi Amerikou a Evropou šířku zhruba 7000 kilometrů a v severní části zhruba 4500 tisíce kilometrů. Z tohoto pohledu je Golfský proud v oceánu jen jakýsi potůček,“ řekl Pretel.

Vysvětlil, že počasí v Evropě je v zimě ovlivňováno právě tím, že oceán vypouští do atmosféry teplo, které v letním období pohltil. „To znamená, že vliv Golfského proudu na počasí v zimní Evropě je velmi, velmi malý,“ uvedl klimatolog.

Můžeme si hodit kostkou

Na otázku, jaká tedy bude letošní zima, se Pretel jen usmál: „To si můžeme hodit kostkou. Je to padesát na padesát, jestli bude tuhá, nebo mírná.“

Předpověď počasí se prý dá určit velmi dobře na tři dny, dobře na pět dní, přijatelně na týden až deset dní, ale předpovídat počasí v předstihu několika měsíců je nesmysl.

Pretel odmítl dát svůj tip na to, jaká bude zima. „Tipovat nebudu. Byla by to naprostá spekulace. Zimu teď předpovídat neumím. Může být extrémně studená i extrémně teplá. Každý, kdo k předpovědi přistupuje seriózně, by na otázku, jaká bude zima, vůbec neměl odpovědět. Jak říkám, můžeme si hodit kostkou…,“ řekl Pretel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám