Hlavní obsah

Pochod studentů blokoval v centru Prahy dopravu

Právo, Novinky, map, nig
Praha
Aktualizováno

Na Václavském náměstí se v úterý odpoledne sešly stovky studentů. Protestovaly proti státním maturitám. Studenti se snažili vylézt na sochy před svatým Václavem s koněm. Dav se odpoledne přemístil k Úřadu vlády, v centru města blokoval dopravu.

Demonstrace proti státním maturitámVideo: Novinky

 
Článek

Na místě byly desítky policistů a členů antikonfliktního týmu. Pochod studentů monitorují. Podle policie byla demonstrace řádně nahlášená. To Novinkám potvrdila mluvčí pražské policie Andrea Zoulová s tím, že policisté dohlíží, aby demonstrace nenarušovala výrazně dopravu.

Studenti měli s sebou trubky, bubny a hlasitě křičeli.

Foto: René Volfík, ČTK

Studenti vylezli k sochám na Václavském náměstí. Odtamtud je vyháněla policie.

Podle policistky, která je na místě, se pochodu účastní 600 až 700 studentů většinou ve věku 15-16 let. Počty se stále mění, protože k davu se přidávají kolemjdoucí studenti, jiní naopak odcházejí. Podle zpravodajů Práva a Novinek je mnoho z nich opilých.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Studenti demonstraci začali na Václavském náměstí.

Protestující mají s sebou transparenty jako "Nechceme pokusy na lidech" a podobně. Mají s sebou bubny a trumpety. Studenti zamíříli k Úřadu vlády, kde skandovali. "Pojďte ven". Vláda ale v úterý nezasedá, a v úřadu tudíž ministři nejsou.

S protestujícími studenty přišel diskutovat před Úřad vlády mluvčí kabinetu Martin Kupka. „Projekt státních maturit se připravoval dlouhou dobu a investovalo se do něj hodně peněz. Tato vláda se k tomu vyjadřovala kriticky, nyní hledá, jak to udělat co nejpřijatelněji. Střední školy potřebují srovnání, Zkouška by ukázala úroveň škol a vytvořila soutěžní prostředí,“ řekl Kupka.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Mluvčí vlády Martin Kupka s protestujícími studenty

Studenti ho přerušovali výkřiky, že se mělo začít od prvních ročníků, že učitelé neví, jak je učit a oni se ani na tyto maturity nepřipravují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Studenti šli přes Staroměstské náměstí

Příští týden by se měl na středních školách začíst systém státních maturit testovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám