Hlavní obsah

Profesor Pafko předal žezlo svému nástupci v čele motolské kliniky

Právo, Václav Pergl
Praha

Známý chirurg, profesor Pavel Pafko (70), přednosta 3. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice Motol v Praze předal přednostenství svému nástupci docentu Robertu Lischkemu (44 let).

Foto: Václav Pergl, Právo

Pavel Pafko (vpravo) se svým nástupcem v čele kliniky Robertem Lischkem (uprostřed).

Článek

„Vezmu-li kliniku jako dědictví, pak o dědictví se mohou poprat různí lidé. Ale šťastný je člověk, který předává své dědictví někomu, o kom si myslí, že bude v dobrých rukou. A já ho předal do dobrých rukou kolegovi Lischkemu. Myslím, že ho dál rozvine,“ řekl v pondělí Právu profesor Pafko.

Nový přednosta kliniky docent Lischke byl spolu s profesorem Pafkem u začátku transplantací plic v ČR. Pafko ale do penze ještě neodchází.

„Děkan a vedení nemocnice mi nabídli na pět let plný úvazek... Asi dokud neumřu,“ zasmál se profesor Pafko. Sám se těší díky sportu výborné fyzické kondici. „Budu se věnovat jen operacím a výchově chirurgů. Jsem rád, že už nebudu muset řešit papírování, jestli se někde vydalo víc nebo méně peněz a všechny organizační záležitosti,“ řekl Pafko.

Pafka proslavily operace Václava Havla

Za operačním stolem stojí čtyřicet pět let a v čele chirurgické kliniky stál osmnáct let. Operoval přes dvanáct tisíc pacientů. Před čtrnácti lety Pafko odstranil zhoubný nádor z plic tehdejšímu prezidentovi ČR Václavu Havlovi.

V červenci, kdy Pafko oslavil sedmdesátku, v rozhovoru pro Právo řekl, že se těší na víc volna, v němž by si vzal kyblíček s barvami a chodil do lesa obnovovat turistické značky. „To ale ještě bude muset chvilku počkat. Snad to stihnu o sobotách a nedělích,“ uzavřel Pafko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám