Hlavní obsah

Nečas si sto dní vlády pochvaluje, Sobotka kabinet sepsul

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) za prvních 100 dnů vlády oceňuje především samotný vznik koalice ODS, TOP 09 a VV. Vyzdvihl také stabilitu koalice, projevující se mimo jiné tím, jak jednotně poslanci prosazují vládní návrhy ve Sněmovně. Nečas se naopak dočkal kritiky z řad opoziční ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Předseda vlády v úterý na dotaz novinářů uvedl, že za důležitou považuje dohodu koalice na úpravách rozpočtu na letošní rok a shodu na návrhu hospodářského plánu pro příští rok. Klíčové reformy nicméně kabinet teprve čekají, zdůraznil Nečas.

Premiér se u příležitosti stovky dnů ve funkci dočkal od ČSSD velmi ostré kritiky. Úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka v úterý na tiskové konferenci v Lidovém domě postupně označil Nečasův kabinet za „vládu zklamání, provizoria, nespravedlivých škrtů, střetu zájmů, zdražování, bratrstva vojenských zakázek a porušených slibů“.

Vláda je jako němá barikáda, tvrdí Sobotka

Podle Sobotky kabinet nebojuje s korupcí, působí často bezmocně a také nepředstavil dlouhodobou vizi, kam by se měla země ubírat. Lídr ČSSD se navíc domnívá, že Nečasova vláda ignoruje sociální dialog a nevede konstruktivní dialog s opozicí. „Vláda připomíná ze všeho nejvíce němou barikádu,“ míní Sobotka.

V souvislosti s kauzou sledování politiků, ze kterého je podezřelá bezpečnostní agentura ABL, zaslal v úterý lídr ČSSD dopis premiérovi Nečasovi, aby ve věci začal konat a do nezávislého prošetření vyměnil ministra dopravy Víta Bártu a vnitra Radka Johna (oba VV). Kabinet Sobotka pochválil pouze za to, že dodržel konvergenční program týkající se tempa snižování deficitu státního rozpočtu, schválený předchozí vládou Jana Fischera.

Podle Nečase je na hodnocení kabinetu ještě brzo, protože vláda získala důvěru, a stala se tak plnohodnotnou až 10. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám