Hlavní obsah

Odchody od policie: do civilu míří 2000 lidí

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policii ke konci roku dobrovolně opustí zhruba dva tisíce lidí. Vyplývá to z předběžných statistik policejního prezidia, které má Právo k dispozici. Ministerstvo vnitra přitom ještě v pondělí avizovalo, že odchody se budou týkat zhruba 1200 lidí, tedy méně, než je běžná fluktuace.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Statistiku na poslední chvíli téměř zdvojnásobila vlna žádostí o odchod do civilu z konce minulého týdne. Pokud totiž chtěl policista odejít s výsluhami a odchodným vypočítávaným podle příjmů z loňského roku, musel to udělat do konce září.

Právě takových policistů, kteří dali žádost na poslední chvíli, bylo podle mluvčího policejního prezidia Jaroslava Ibeheje 950. Během celého roku pak do civilu odešlo zhruba 1100 lidí.

„Celkový počet odcházejících je tak v současné době podle předběžných údajů 1928, takže očekáváme, že na konci roku se bude pohybovat kolem dvou tisíc,“ řekl Právu Ibehej s tím, že se tak nenaplnily nejčernější obavy policejních odborářů z hromadného exodu.

Šéf odborů Milan Štěpánek nicméně nejčerstvější údaje tak kladně nehodnotí. „Původně předpokládaných 1200 lidí by ještě šlo, ale 2000 je už opravdu vysoké číslo a půjde o výrazný úbytek lidí,“ uvedl šéf policejních odborů.

Odcházejí hlavně ti zkušení

Zároveň dodal, že důležitá je zejména struktura lidí, kteří do civilu odcházejí. „Obávám se, že půjde hlavně o zkušené policisty, kteří mají odslouženo více než patnáct let a ti budou policie citelně chybět,“ poznamenal Štěpánek.

Nálada u policie je podle něj kvůli plánovaným drastickým škrtům v resortu i některým výrokům ministra vnitra Radka Johna (VV) na bodu mrazu. „Lidi se nemůžou dočkat, až vyjdeme zase do ulic,“ řekl k tomu Štěpánek s odkazem na nedávnou masivní demonstraci policistů, hasičů a dalších státních zaměstnanců proti vládním škrtům.

John v pondělním tiskovém prohlášení policisty uklidňuje s tím, že jejich výsluhových nároků se plánované úspory nedotknou. „Ministr vyjednal, že odchodné policistů a hasičů nebude zrušeno, ani sníženo, ba dokonce oproti původnímu návrhu ani daněno,“ uvedl Johnům mluvčí Jiří Reichl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám