Hlavní obsah

Slunce si neužijeme, až do víkendu bude zataženo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhled počasí na nadcházející dny by se dal shrnout do jediné věty - zataženo nízkou oblačností. Situace by se mohla změnit až koncem týdne, kdy by se mohla oblačnost protrhávat. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Současné zatažené počasí s nízkou oblačností bude po většinu týdne panovat na celém území České republiky. Inverzní charakter počasí dokládají například teploty na Šumavě, kde v 1000 metrech nad mořem panovaly v posledních dnech teploty kolem 15 stupňů Celsia.

"Předpovědní modely ukazují po celý týden teploty prakticky stejné," konstatovala Honsová.

Na většině území se  tak po celý týden budeme probouzet do relativně teplých rán, kdy by se teploty měly pohybovat v intervalu 11 až sedmi stupňů.

Přes den se dostanou pouze na 11 až 15 stupňů. V případě, že se oblačnost ojediněle protrhá, mohou teploty vystoupat až k 17 stupňům Celsia. Spíše výjimečně se může objevit slabý déšť či mrholení.

Na Moravě a ve Slezsku a na Českomoravské vrchovině očekávají meteorologové čerstvý vítr, který bude v nárazech dosahovat až rychlosti 90 kilometrů v hodině. Vítr pomůže i ke zlepšení situace v Moravskoslezském kraji, kde jsou nyní překračovány limity prachových částic.

Počasí zároveň bude mít vliv na lidskou psychiku, připomněla Honsová s tím, že nedostatek slunečního svitu se postupně začne projevovat například úbytkem energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám