Hlavní obsah

Poradci říkají ministrům za VV, o čem mluvit v médiích

Právo, Lukáš Bek, Jan Rovenský

Často krvavě vyjednané kompromisy vládní koalice ze zákulisí ovlivňují i stranické týmy. Zatímco ODS plánuje vznik pracovních komisí, Věci veřejné mají takzvané analytické centrum, které dává stanoviska k vládním bodům. Varuje například před přílišnou medializací nepohodlných bodů, nebo naopak doporučuje téma vytáhnout před novináři.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Čelní představitelé VV: Kristýna Kočí, Radek John a Vít Bárta

Článek

V dokumentech analytického centra, jejichž část má Právo k dispozici, se shrnují stanoviska legislativní rady vlády, náměstků, postoj ministerstev, ale i názory poslanců a PR oddělení.

Analytický tým připravuje věcná i politická stanoviska pro ministry.

Véčkařský poslanec Viktor Paggio Právu řekl: „Nejde jen o technické analýzy, ale také o to, jak konkrétní návrhy ladí s programem VV a koaliční smlouvou."

“Například k návrhu kraje Vysočina, podle něhož by se název změnil z 'Vysočina' na 'Kraj Vysočina', je připojeno stanovisko PR týmu: „Doporučujeme souhlas, neskýtá výraznou možnost medializace.“

Ke stanovisku ministerstva dopravy (které vede véčkař Vít Bárta) k závěru Nejvyššího kontrolního úřadu hodnotícího použití státních prostředků na úhradu ztráty v drážní osobní dopravě, véčkařský PR tým upozorňuje: „Doporučujeme spíše střídmou prezentaci, z důvodu, že zpráva NKÚ je pro skutečně výraznou medializaci dvojznačná, obsahuje jak ocenění, tak kritiku a média by se většinově soustředila na kritické pasáže.“

Podle Paggia jádro týmu tvoří tři lidé, kteří jsou doktorandy či absolvovali stáž ve sněmovním Parlamentním institutu. „Kromě toho však VV využívají znalostí svých poslanců, například Stanislava Humla, při záležitostech týkajících se dopravy, a také externích odborníků,“ dodal.

Chystá se i ODS

Návrh na vznik pracovních komisí chystá ještě během podzimu přednést grémiu a výkonné radě místopředseda ODS a ministr životního prostředí Pavel Drobil. „Členská základna bude skutečně, nikoli pouze formálně, vtažena do vládní agendy, do diskuse o programu, o tom, kam ODS v té vládě směřuje, jak se bude vymezovat k určitým bodům vládní agendy,“ řekl Právu Drobil.

Týmy se podle něj nemají zabývat detaily vládního rozhodování, či kabinet a ministry za ODS úkolovat, ale dohlížet na prosazování základních bodů programu, například v oblasti reforem.

Drobil má pro vedení ODS připraveny dvě varianty. Podle první by týmy kopírovaly ministerstva, podle druhé by byly sestaveny podle jednotlivých kapitol programu. Každá ze skupin by čítala zhruba dvacet členů. O jménech zatím Drobil nechtěl mluvit.

Místopředseda připomněl zkušenost z doby Topolánkovy vlády, kdy se ukázalo, že členové nevzali tehdejší koaliční projekt za svůj. „Pokud by se tohle mělo opakovat, že členská základna, komunální reprezentace, krajská reprezentace nebude vnímat vládu Petra Nečase jako svoji vládu, tak by nám to mohlo způsobit velký problém,“ dodal Drobil.

TOP 09 žádné speciální orgány na hlídání programu nemá. „Spoléháme se na odborné týmy ministrů,“ řekl Právu mluvčí Jan Jakob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám