Hlavní obsah

Náměstek ministra vnitra rezignuje

Praha
Aktualizováno

Náměstek ministra vnitra Miroslav Zahálka (za Věci veřejné) pravděpodobně rezignuje ze zdravotních důvodů na svoji funkci. V pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli řekl náměstek ministra vnitra Michal Moroz, podle kterého má Zahálka v současné době zdravotní dovolenou.

Foto: ČTK

Miroslav Zahálka

Článek

Účast obou mužů ve vedení úřadu bývá kritizována kvůli jejich propojení s bezpečnostními agenturami. Moroz podle svých slov již v tomto sektoru nepůsobí.

Zahálka se do vedení úřadu Radka Johna (VV) dostal z představenstva společnosti ABL, kterou vlastní rodina ministra dopravy Víta Bárty (také VV). "Poslední informace, které mám, jsou takové, že pravděpodobně ukončí své angažmá ze zdravotních důvodů," uvedl Moroz.

Zahálka má na starosti oblast informatiky, na ministerstvu působil jako poradce již za úřadování Martina Peciny, který ve volbách vedl pražskou kandidátku sociální demokracie.

Propojení námětka a potažmo i Johna se společností ABL se stalo opětovně předmětem výrazné kritiky například ze strany sociální demokracie.V současné době je to kvůli kauze sledování komunálních politiků z Prahy 11. ABL však odmítá, že by bývalé vedení jedenácté městské části sledovala. Pracovala prý pro nynějšího starostu Dalibora Mlejnského (ODS) v rámci protikorupčního programu.

I Moroz, který je na ministerstvu zodpovědný za strategie a programové řízení, se již dříve dostal do hledáčku médií. Náměstek také vlastnil bezpečnostní agenturu a společnost na vymáhání dluhů, podle dřívějších informací médií je i on spjat s lidmi kolem ABL. "Já jsem ihned po nástupu na ministerstvo rezignoval ze všech exekutivních funkcí ve svých firmách," řekl Moroz. Jednu ze společností podle svých slov již prodal, druhou firmu prodává nyní.

Reklama

Související články

Bárta popírá sledování političky z ODS

Ministr dopravy Vít Bárta a někdejší majitel bezpečnostní agentury ABL v rozhovoru pro Právo odmítl, že by jeho bývalá firma sledovala šéfku sekretariátu...

Výběr článků

Načítám