Hlavní obsah

Koláři v Brně letos překonali rekord

– Brno
Právo, tr

V rekordním čase dokutálela v sobotu asi hodinu po poledni z Lednice na Břeclavsku na Starou radnici do Brna pravé kolářské kolo vítězná trojice. V konkurenci 33 týmů přiběhla za 4 hodiny 6 minut 11 vteřin, o celých osm minut dříve než dosavadní rekordmani, loňští vítězové. Ti letošní, Milan Procházka, Vít Paták a Roman Bednář z Decaro teamu Velké Meziříčí na Žďársku startovali již podruhé, vloni skončili druzí.

Foto: Jan Trojan, Právo

Člen vítězného týmu v ulicích Brna

Článek

„Chtěli jsme být nejlepší, vyšlo nám to, řádně jsme trénovali. Hned od začátku nasadili všichni vysoké tempo, už po 30. kilometru začaly křeče. Rozháněli jsme je solí a tabletami, moc to nepomohlo, ale měli jsme silnou motivaci,“ řekl Právu Procházka. Věděli, že vítězové dostanou let balónem nad zimním Brnem.

Koulení kola z Lednice do Brna po trase dlouhé bezmála 67 kilometrů organizuje už pátým rokem Klub českých turistů Kudrna a Brněnské kulturní centrum jako novodobé pokračování známé 374 let staré pověsti o koláři Jiřím Birkovi.

Foto: Jan Trojan, Právo

U opravdového Brněnského kola na Staré radnici vítězové (zleva) Milan Procházka, Vít Paták a Roman Bednář.

Údajně se roku 1636 u vína vsadil, že za jediný den porazí strom, vyrobí z něj kolo a dotlačí z Lednice k městským branám Brna před západem slunce.

Novodobí Birkové mají výhodu, kolo vyrábějí po startu jen symbolicky a dva doprovázející mohou jet na kolečkových bruslích nebo na kole, běžet musí jen ten, kdo zrovna kutálí 12,5 kilogramů těžké kolo.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Účastníci neobvyklého závodu v koulení kola z Lednice do Brna.

Všech 33 kol vyrobil Johan Marin Jáger z české vesnice Eibenthal v rumunském Banátu, kam Kudrna vozí turisty. Soutěž je stále oblíbenější, podél trati stojí mnoho diváků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám