Hlavní obsah

Drobil: Vládu řídí Nečas, nikoliv Kalousek

Právo, Lukáš Bek, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr životního prostředí a jeden z místopředsedů občanských demokratů Pavel Drobil je přesvědčen o tom, že nynější kauza údajného sledování politiků ODS neprospívá jeho straně ani VV. Aniž by chtěl někoho podezřívat, považuje za legitimní ptát se, komu je celá věc ku prospěchu. Ministr se taktéž rozhovořil o poměrech v kabinetu a očekáváních před komunálními a senátními volbami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Článek

Pane místopředsedo ODS a ministře životního prostředí, o čem podle vás vypovídá kauza údajného sledování politiků v roce 2006?

V prvé řadě je potřeba vrátit se k normálnosti. Tady začalo být od dob Stanislava Grosse a Vladimíra Špidly normální, že se špicluje, že se odposlouchává, nikoho to nijak zásadně nerozhazovalo. Přitom pamatuji si z doby vlády Václava Klause, kdy jakýkoli náznak, že někdo někoho sleduje, odposlouchává a podobně, vedl k závažným následkům ve společnosti.

Podobné praktiky zásadně odsuzuji. Odsuzuji i to, aby jakákoli protikorupční strategie, kterou budeme předkládat, byla založena na tezi, špiclujme se, udávejme se a odposlouchávejme se. To považuji za nepřijatelné, nemožné a nikdy bych s něčím takovým nesouhlasil.

Pokud by se prokázalo, že za špiclováním byla firma ABL, kterou tehdy řídil dnešní ministr dopravy Vít Bárta (VV), co by to znamenalo pro koalici?

Nechci teď dělat prohlášení ve vztahu k firmě ABL. Teď je to kauza, kdy je evidentní, že nějaká taková bezpečnostní agentura tady špiclovala podle mého názoru nezákonně tehdejší politiky ODS. Je třeba tu záležitost velmi tvrdě vyšetřit – padni komu padni – a teprve potom na základě výsledků šetření dávejme jako politikové prohlášení, pokud by to mělo politický podtext.

Takže nemáte zatím podezření, že by za zveřejněním informací o této aféře mohl být politický zájem ať už Věcí veřejných, či, jak tvrdí někteří občanští demokraté, TOP 09?

Vždycky si v takových věcech kladu otázku, komu to svědčí. Je evidentní, že tak, jak je ta kauza psaná, jak je podávaná, jsou dvě strany, kterým evidentně nesvědčí. A to je ODS a Věci veřejné. Tečka. Nebudu nikoho podezřívat. Jsem dalek toho, abych oplácel stejnou mincí, to znamená, bez důkazů někoho označil.

Zdá se, že více než premiér Petr Nečas a ODS jsou ve vládě viditelnější TOP 09, a zvláště pak její místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek. Nevadí vám to?

Já předně nevím, co to je viditelný ve vládě. Já v té vládě sedím a vidím, kdo ji řídí. A to je skutečně Petr Nečas bez jakýchkoli dvojsmyslů. Je to dobrý premiér této země. Koalice má ale dvě tváře.

Jedna tvář je uvnitř vlády, kde i přes to všechno, co se potom děje v médiích a podobně, koalice prostě funguje, je schopna se dohodnout na všech podstatných věcech. Nevidím žádné výrazné rozdíly mezi tím, jak kolegové vystupují ve vládě při projednávání materiálů, a tím, jak já vnímám toto fungování. Pak je druhá rovina. A to je mediální obraz vlády. Ten skutečně mnohdy vypadá tak, že potřebujeme říct o jednu větu víc, než je potřeba. Vnímání bude pak takové, jak říkáte, a veřejnost může mít problém s důvěryhodností. Proto já říkám: Tu první tvář, kdy vláda skutečně pracuje a je schopna se dohodnout, ukazujme veřejnosti.

Nicméně jsou dohody ve vládě i za cenu hádek?

Jsou materiály, kde probíhá velmi ostrá diskuse. Naposledy to byla debata s panem ministrem financí o paragrafech novely zákona o DPH, který musel být přijat, protože bez toho by nemohl být přijat návrh státního rozpočtu. Ale to jsou vždycky naprosto férové věcné diskuse.

Když zůstaneme u Miroslava Kalouska, nedávno měl premiér se spolustraníkem a ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem tiskovou konferenci, kde zveřejnili detaily splnění volebního slibu na zavedení finanční ústavy a dalších kroků proti plýtvání, což je součástí koaliční smlouvy. Následně Kalousek na dotaz novinářů suše konstatoval, že jde o zbožná přání ODS a že návrh, nad který se bude diskutovat, předloží on. Není to trochu výsměch?

To je to, co jsem říkal před chvílí. Ony dvě tváře koalice. Ve vládě to funguje perfektně – jednou ustoupí ODS, jednou TOP 09, jednou Věci veřejné. Druhá tvář je to, co jste řekl. To, co jsme tady zažívali už kdysi ve vládách Václava Klause. To znamená: Vláda se na něčem dohodla a potom představitelé jedné strany měli tiskovou konferenci a řekli, modrá není modrá, ale je bledě fialová. A to není dobré.

Neznervózňuje vás prohlášení sociální demokracie, pro niž prý již není hlavním soupeřem ODS, ale TOP 09? ČSSD tím vlastně říká, že už nejste tak významní.

Myslím, že je to dětinská hra pana Sobotky, který se vyrovnává s tím, že ČSSD v tomto okamžiku nemá vedení. Že on není předsedou ČSSD. Hra na to, vrazit takovýto umělý a hloupý klín do koaliční trojice, nemůže absolutně fungovat.

TOP 09, byť koaliční partner, je pro vás soupeř?

Naším ideovým soupeřem je pouze a jenom sociální demokracie.

Mimochodem nemyslíte, že minimálně zahraniční politiku Česka poškozuje mediální přestřelka mezi prezidentem a ministrem zahraničí, šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, kvůli české výjimce z Listiny práv EU?

Bezpochyby zahraničněpolitická linka na úrovni nejvyšších ústavních činitelů – vlády a prezidenta –, by neměla být předmětem žádných takovýchto přestřelek. To je vše, co k tomu řeknu.

Obhajujete 18 křesel v Senátu. Co by byl úspěch?

Situace je hodně špatně měřitelná v tom smyslu, že ČSSD, když získá jednoho senátora (volí se ve 27 obvodech, ČSSD neobhajuje žádný mandát), tak v podstatě vyhrála. ODS by musela získat výrazně více, aby mohla v této logice interpretovat výsledek jako zásadní úspěch. Já osobně si myslím, že někde mezi 8, 9, 10 senátory by to bylo velmi dobré číslo. Ale nechci vůbec předpovídat. Jsme v úplně jiné politické situaci. Není tady duální střet dvou silných politických stran, je tady několik stran, které dosahují dvouciferných čísel v preferencích. Byl bych rád, aby volby potvrdily, že ODS je hegemonem na pravici. Aby většina kolegů, kteří kandidují do Senátu, měla příležitost v něm pracovat, a osobně bych si přál, abychom udrželi naše postavení ve velkých městech a posílili ho.

Logicky je v centru pozornosti Praha. Nebojíte se, že vás vyšachují TOP 09, Věci veřejné a třeba i soc. dem.?

Co to je vyšachují? Za prvé tady musí být jasný výsledek voleb. Pakliže nejsme šílenci, nedovedu si představit, že by tady někdo hrál hru v případě úspěchu ODS ve stylu: Pojďme se všichni spojit a udělejme vše, aby ta koalice vznikla bez ODS.

Myslím, že ODS nabídne kvalitní kandidátky, má lídra, který je naprosto srovnatelný s lídry ostatních politických subjektů, jakkoli se tady hrála hra, že když ODS hned nepředstavila svého lídra jako TOP 09 a následně VV, ČSSD a nevím kdo, tak… Nemyslím, že by to jakkoli oslabilo pozici ODS.

Jenže myslíte, že ODS vůbec volby v Praze vyhraje? Ústředním heslem vašich konkurentů se stal slib zatočit s „kmotry“, což je narážka na dlouholetou vládu ODS v metropoli, kde jste v končícím období měli většinu. Navíc lidé nemají pocit, že by s konkrétními kauzami ODS něco dělala.

Jedna věc jsou chyby, které ODS v Praze nutně při svém 20letém vládnutí musela udělat a udělala. Je to přirozené. Pakliže něco děláte, tak nutně musíte něco pokazit, udělat nějakou chybu. Samozřejmě ti, kteří dvacet let nic nedělali nebo byli v opozici, mají tu pozici jednodušší. Mohou jenom kritizovat.

Co uděláte s hrozbou zvýšení cen elektřiny o 12 procent pro domácnosti a o 17 procent pro firmy kvůli podpoře solární energie, štědře dotované státní pokladnou?

Byla tu naprosto nesmyslně nastavena šílená výkupní cena elektřiny vyrobené z fotovoltaických článků. Dvojnásobná proti Německu. V konečném důsledku jak výkupní ceny, tak problémy, které solární energie způsobuje české přenosové soustavě – třeba nárazy do sítě –, někdo zaplatí a ten někdo se jmenuje domácnosti a podniky.

Jedna věc již byla přijata. A to na minulém zasedání vlády v materiálu, který předložil pan ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Souvisí s připojením solárních elektráren, které se teď budují a ještě nejsou v tuto chvíli v síti. Problém je samozřejmě, co s těmi, kteří připojili svoji elektrárnu za nynějších podmínek.

Druhá věc je snížení výkupní ceny solární energie od příštího roku, ale pak je ještě další vějíř opatření, na kterém dneska pracujeme. Má přinést kompletní řešení v oblasti daňové i administrativní.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám