Hlavní obsah

Bárta je terčem intrik, shodují se představitelé VV

Právo, rsk
Aktualizováno

Představitelé Věcí veřejných (VV) stojí za ministrem dopravy a manažerem strany Vítem Bártou. Právem oslovená véčka se pozastavují zejména nad načasováním kauzy.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Čelní představitelé VV: Kristýna Kočí, Radek John a Vít Bárta

Článek

Šéfka poslaneckého klubu Kristýna Kočí je přesvědčena, že jde o podvržené dokumenty. „Ministru Bártovi absolutně věřím a maximálně za ním stojím, stejně jako celý klub VV. Spíš by mě zajímalo, proč se taková kauza řeší čtyři roky poté a 14 dní před komunálními volbami. Nevidím v tom nic jiného než snahu poškodit VV, dobré jméno ministra Bárty a firmy ABL,“ řekla Právu.

V sobotu dopoledne odmítla, že by ministři měli být odvoláni. Upozornila, že VV jsou strana, která měla jako jedno z hlavních hesel boj proti korupci, čehož garantem je podle Kočí ministr vnitra. "Ministr vnitra už tam začal podnikat velmi výrazné kroky a my trváme na tom, že post ministra vnitra patří Věcem veřejným tak, jako jsme to podepsali v koaliční smlouvě. A nehodláme na tom nic měnit," dodala.

ODS: je to účelová hra

Mluvčí ODS Tomáš Bartovský v sobotu po zveřejnění zprávy, že představitelé strany uvažují o odvolání ministrů za VV sdělil, že strana o změnách na postu ministra vnitra kvůli kauze ABL nejedná. Podle něj jde o spekulace, které mají poškodit vztahy mezi koaličními partnery.

Reedová: je to vyřizování účtů

Kandidátka VV na pražskou primátorku Markéta Reedová odmítla, že by kauza mohla nějak souviset s véčkaři. „Spíš se to týká ODS a vyřizování účtů v rámci strany,“ uvedla pro Právo.

Souhlasila však s tím, že to VV před volbami může poškodit. Celou věc podle ní musí vyřešit. Stejně jako Bárta soudí, že kauza může být odvetou za Bártovy razantní kroky na dopravě. Reedová je s Bártovým vysvětlením spokojena.

Nad podivným načasováním se pozastavil i poslanec za VV Stanislav Huml. „Dostal jsem vysvětlení od ministra Bárty, a pokud je pravda, co říká, a vypadá to, že ano, pak jde o intriku a počkáme si na vyšetření. Líbí se mi názor premiéra Nečase, který říká: vyšetříme, padni, komu padni,“ řekl Právu.

Podle Humla však ve světě je sbírání informací pro bezpečnostní agentury běžné. „Jsou najímány na to, aby prověřily obchodní partnery, manžely či manželky,“ podotkl. Na námitku, že šlo o politiky, odpověděl: „Není to moc šťastné, a dokonce si myslím, že to je neetické. Ale otázka zní, kdo to dělal a kdo to objednal. To jsou dvě otázky, na které nemáme odpovědi.“

„Ptejme se ODS“

Místopředseda branně-bezpečnostního výboru Sněmovny Viktor Paggio si nemyslí, že by bezpečnostní agentura dělala něco jiného než svou práci. „Celou aféru naprosto nechápu, logika je úplně zvrácená. To je jako bych žaloval pumpaře za to, že někomu prodal benzín a ten někdo benzínem zapálil les,“ řekl Právu.

Paggio věří Bártovým slovům, že dokumenty jsou falešné. „I kdyby byly pravé, tak se ptejme, kdo zaplatil vyšetřování a kdo to pak využíval. A to vypadá na ODS, kolegy paní starostky. A měli bychom se ptát jich, nikoli firmy, která má sledování v popisu práce,“ doplnil.

Reklama

Související články

Bárta popírá sledování političky z ODS

Ministr dopravy Vít Bárta a někdejší majitel bezpečnostní agentury ABL v rozhovoru pro Právo odmítl, že by jeho bývalá firma sledovala šéfku sekretariátu...

Výběr článků

Načítám