Hlavní obsah

Svržení vlády v době předsednictví byla fatální chyba, tvrdí Kohout

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát ČSSD do Senátu ve volebním obvodě Praha 6, exministr zahraničí Jan Kohout označil za fatální politickou chybu shození vlády Mirka Topolánka (ODS) v době evropského předsednictví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kohout

Článek

Společně se zrušením předčasných podzimních voleb v loňském roce to podle Kohouta mělo za následek faktický volební neúspěch ČSSD v květnovém klání o Sněmovnu.

„Ostatně pokud jde o politickou naivitu a hloupost, pak právě vyslovení nedůvěry vládě během předsednictví, na které se Jiří Paroubek odvolává, i zablokování říjnových parlamentních voleb byly fatálními politickými chybami, které stály ČSSD skutečné vítězství ve volbách,“ napsal v pátek Kohout v reakci na kritiku expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

Ten na svém Facebooku označil výzvu za větší slušnost v politice, kterou iniciovali Kohout a exministr vnitra Martin Pecina, za kolaborantskou.

„Je nejvyšší čas, aby si všichni včetně Jiřího Paroubka uvědomili, že ČSSD již není stranou jednoho muže a že odlišný názor uvnitř soc. dem. není úchylkou ani kolaborací,“ uvedl také Kohout.

Přiznal přitom, že nesouhlasné reakce některých členů soc. dem. k výzvě za větší slušnost v politice předpokládal. „Osobně ale nevidím jediný důvod, proč by ČSSD neměla uznat, že i ona se v minulosti dopustila chyb, aniž bych při tom zapomínal či omlouval prohřešky a podpásové údery jiných,“ doplnil k tomu Kohout.

Reklama

Výběr článků

Načítám