Hlavní obsah

Povinné zimní pneumatiky se odkládají

Právo, Jiří Novotný

S blížící se zimou začínají řidiči přemýšlet o přezutí svých vozidel z letních na zimní pneumatiky. Nadále to ale zůstane jen na nich, protože chystaná novela, která měla v Česku zavést pro všechny dálnice a silnice povinnost používat na sněhu a náledí zimní pneumatiky, do parlamentu nepůjde.

Článek

Návrh této novely z dílny předchozího ministra dopravy Gustáva Slamečky přitom už letos v březnu prošel meziresortním připomínkovým řízením. Nové vládě a parlamentu měl být ke schválení předložen po jarních volbách, aby mohl začít platit ještě letos.

Slamečka se inspiroval podobnou legislativní úpravou, která pro zimní období platí v Německu a na Slovensku. Na otázku Práva, jaký je osud novely, však v pátek odpověděl mluvčí ministerstva dopravy (MD) Karel Hanzelka: „Tím, že máme novou Sněmovnu, skončila tato dílčí novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, stejně jako některé jiné legislativní návrhy, ve stoupě.“

Ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) se podle mluvčího věnuje prioritnějším záležitostem, než jsou zimní pneumatiky. „Jistě ale o pneumatikách bude diskutovat meziresortní pracovní skupina, kterou ministr Bárta ustavil, a uvidíme, k jakým závěrům dospěje,“ prohlásil Hanzelka.

I nadále jen na úsecích označených značkou

I v nadcházející zimě budou tedy zimní pneumatiky v ČR povinné jenom na úsecích, kde to stanoví dopravní značka Zimní výbava. Platnost těchto značek bude bez ohledu na počasí po celé období od letošního 1. listopadu až do 31. března 2011.

O tom, kde všude značky Zimní výbava budou, rozhodnou vlastníci jednotlivých komunikací.

Foto: Jiří Jíra, Právo

„Počítáme s tím, že například na dálnici D 1 budou zimní pneumatiky povinné mezi 66. a 162. kilometrem, tedy mezi Loktem a Velkou Bíteší. O tom, zda značky Zimní výbava umístit i na některé úseky jiných dálnic, budeme ještě diskutovat. Na definitivní rozhodnutí máme ještě téměř celý měsíc,“ uvedl Hanzelka.

Pokuta až 2000 korun

Na silnicích nižších tříd bude využití dopravních značek Zimní výbava závislé na rozhodnutí krajů. Zřejmě ale půjde stejně jako loni převážně jenom o horské úseky silnic.

Když policisté na úseku označeném značkou Zimní výbava přistihnou řidiče, že jeho auto má letní obutí, bude ho čekat bloková pokuta až 2000 korun a jeden trestný bod v rámci bodového systému postihu neukázněných motoristů.

Anketa

Měly by být zimní pneumatiky povinné?
Ano, bez výjimky na všech silnicích
83,8 %
Ano, ale jen ve sněhu nebo při náledí
4,5 %
Jen na silnicích mimo město
0,5 %
Ne
11,2 %
Celkem hlasovalo 16225 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám