Hlavní obsah

Odvolejte Bártu a Johna, ozývá se z ODS, VV to odmítají

Právo, Lukáš Bek, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Případ špiclování politiků ODS z Prahy 11 v roce 2006 by mohl mít těžké následky na spolupráci stran vládní koalice. Části stranických špiček ODS už teď dochází trpělivost a hrozí zásadními změnami ve vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Vít Bárta

Článek

Ty by podle nich měly přijít ve chvíli, kdy by se ukázalo, že sledování skutečně prováděla bezpečnostní agentura ABL, tehdy vlastněná současným ministrem dopravy a klíčovým mužem Věcí veřejných Vítem Bártou.

„Pokud by se prokázalo, že za tím stojí firma ABL, tak se asi nevyhneme diskusi o přerozdělení resortů tak, aby vnitro ovládal někdo jiný než Věci veřejné,“ řekl v pátek Právu místopředseda ODS Pavel Blažek. Ministrem vnitra je přitom předseda véčkarů Radek John. Tento post byl klíčový při koaličním vyjednávání. Pokud by o něj VV měly přijít, je otázka, zda by vládní koalice vůbec mohla přežít.

Kočí: strana se vnitra nevzdá

Blažkova slova v sobotu dopoledne komentovala pro ČTK předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí. "Toto kategoricky odmítáme," sdělila.

Upozornila, že VV jsou strana, která měla jako jedno z hlavních hesel boj proti korupci, čehož garantem je podle Kočí ministr vnitra. "Ministr vnitra už tam začal podnikat velmi výrazné kroky a my trváme na tom, že post ministra vnitra patří Věcem veřejným tak, jako jsme to podepsali v koaliční smlouvě. A nehodláme na tom nic měnit," dodala.

Šorfová už podala trestní oznámení

Podobně jako Blažek v kuloárech mluví i někteří další politici ODS, nechtějí však zatím zveřejnit svá jména. „Podle informací, které jsou k dispozici, se nic neprokázalo. Naopak pan Bárta jednoznačně prohlásil, že se jedná o falzifikáty, a podal v této věci žalobu,“ reagoval v pátek premiér a šéf ODS Petr Nečas.

ODS čeká na výsledky trestního oznámení, které již podala bývalá starostka Prahy 11 Marta Šorfová, která byla jednou ze sledovaných. „Podala ho paní Šorfová jako fyzická osoba, samozřejmě za naší nejenom morální, ale i právní podpory. Toto trestní oznámení již bylo podáno na státním zastupitelství pro Prahu 4,“ řekl novinářům na dotaz Práva Nečas. ODS Šorfové poskytla plný právní servis, tedy i právníky.

Sama Šorfová doufá, že vyšetřování proběhne velmi rychle. „Veškeré indicie a podezření sdělím orgánům činným v trestním řízení. Pochopitelně nemohu podezření, kdo si objednal mé sledování, říkat do médií, neboť k tomu nemám žádné důkazy a mohlo by být naopak na mne podáno trestní oznámení,“ uvedla pro Právo Šorfová.

Foto: René Volfík, ČTK

Marta Šorfová na archivním snímku

Místopředseda ODS, ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na dotaz Práva zdůraznil, že v tuto chvíli se musí vyšetřit „nakolik jde o předvolební hru někoho, komu se hodí, že je takto uměle vytvářeno pnutí uvnitř koalice“.

ODS by měla zvážit, jestli jí to stojí za to

Jeden z vlivných politiků ODS na dotaz Práva k variantě, že se prokáže role ABL, řekl: „Bylo by velkou otázkou, jestli Bárta by také neměl odejít z vlády, pak by bylo na véčkařích, jestli ho vymění. Dá se ale očekávat, že by Bárta řekl buď já, nebo všichni.“

ODS by přitom podle tohoto svého politika měla zvážit, jestli jí účast ve vládě „s ABL“ stojí za to.

O tom, že by premiérovi navrhl Bártovo odvolání, než se kauza sledování pražských politiků vyřeší, předseda VV John přitom neuvažuje.

Kalousek varoval před silnými slovy

V ODS zaznívá i varianta pádu současné koalice. Co by bylo dál, však zatím příliš neřeší. Občanští demokraté přitom neskrývají zděšení z kauzy. Část z nich spekuluje o podílu TOP 09, které se zejména v Praze může hodit oslabení hlavních konkurentů – ODS i Věcí veřejných takříkajíc jednou ranou. TOP 09 v době vzniku materiálů ještě zdaleka neexistovala, občanští demokraté však upozorňují na některé spolustraníky, kteří v Praze 11 do TOP 09 později přešli.

„Děsí mě, že vůbec něco takového se v České republice odehrává, a je třeba hledat toho, kdo si to zadal,“ poznamenal na dotaz Práva předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Nechtěl přitom spekulovat, kdo za kauzou může stát.

Před unáhlenými výroky některých občanských demokratů varoval první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „ODS není konzervativní strana a je velmi nervózní, my jsme konzervativní strana a nejsme nervózní, a proto říkáme, že je potřeba to vyšetřit, než se začnou říkat silná slova,“ řekl Právu Kalousek.

Podle svých slov přivítal, že ODS podala trestní oznámení. „Koneckonců on (Nečas) je vrcholně odpovědný jak za ODS, tak za vládu a teď je potřeba, aby to nezávislé orgány co nejrychleji vyšetřily,“ podotkl Kalousek.

ČSSD žádá hlavy Johna a Bárty

Soc. dem. včera vyzvala Johna a Bártu k odchodu z veřejného života. A to v případě, že se potvrdí sledování politiků agenturou ABL. Podle šéfa Bohuslava Sobotky nechce ČSSD v Česku žádnou soukromou StB. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Bárta popírá sledování političky z ODS

Ministr dopravy Vít Bárta a někdejší majitel bezpečnostní agentury ABL v rozhovoru pro Právo odmítl, že by jeho bývalá firma sledovala šéfku sekretariátu...

Výběr článků

Načítám