Hlavní obsah

Noční dostaveníčko Nečase s odboráři posun nepřineslo

Praha

Jednání vlády s odbory o desetiprocentním snižování mezd ve státní a veřejné správě ve čtvrtek večer žádný posun nepřineslo. Obě strany trvají na svém a chtějí dále jednat. Vyplynulo to z vyjádření premiéra Petra Nečase (ODS) a předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) vítá předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila.

Článek

Odboráři si schůzku s vládou vyžádali proto, že chtěli znát výsledky jednání kabinetu z minulého týdne. Na dnešní schůzce vláda slíbila, že odborům svůj návrh pošle, aby mohla dále pokračovat odborná jednání mezi kabinetem a odbory.

Podle návrhu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), který vláda před týdnem přijala, se má rozšířit možnost takzvaného pásmového odměňování. To by umožnilo zaměstnavatelům u jednotlivých pracovníků zvolit tarifní plat v celé škále mzdových stupňů bez ohledu na počet odpracovaných let. Konkrétní text zatím oficiálně zveřejněn nebyl. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Viktorie Plívová, se v zákoníku práce zachovají třídy a stupně v platových tabulkách, ale zruší se pasáže o zvyšování platů podle délky praxe.

Nic není uzavřené

"Bylo dohodnuto, že budou pokračovat jednání s tím, že tedy uzavřené není nic a že na té expertní úrovni za účasti ministra Drábka se budou řešit věci, jak postupovat v otázce platů, tabulek a vůbec dále," řekl po schůzce Zavadil. Poznamenal, že výměna informací mezi vládou a odbory připomíná "Kocourkov". "Doufám, že se to konečně dostane do normální situace," dodal.

Odbory by podle Zavadila uvítaly, kdyby i v příštím roce byl zachován současný stav v platovém systému státní správy. To by prý vytvořilo prostor pro změnu v dalších letech. Nečas zopakoval, že vláda trvá na desetiprocentním snížení mezd u státních zaměstnanců. Potvrdil také, že kabinet chce rozšířit možnost takzvaného pásmového odměňování. Zavadil tento vládní záměr komentoval slovy: "Tady jsme v rozporu".

Podle Nečase i Zavadila ale prostor k jednání existuje. Premiér považuje návrhy, které odsouhlasila vláda minulý týden, za nadále otevřené. "O konkrétní formě, jakou desetiprocentní redukce bude udělána, poběží dále jednání," řekl Nečas.

Původní návrhy ministerstva rozhořčily odboráře natolik, že kvůli nim svolaly do Prahy na 21. září demonstraci, jíž se zúčastnilo okolo 40 000 lidí. Drábek vládě poté předložil nový návrh, který kabinet přijal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám