Hlavní obsah

Ortel nad Veseckou padne až těsně před volbami

Právo, rsk

O osudu nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké se má definitivně rozhodnout na zasedání stranických špiček ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) přespříští týden, tedy několik desítek hodin před komunálními a senátními volbami. Ty se konají 15. a 16. října. Právu to sdělil důvěryhodný zdroj obeznámený se čtvrtečním jednáním představitelů koalice.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Článek

„Premiér Petr Nečas přislíbil stranickým lídrům, že do konce roku Veseckou vláda odvolá. Věc se má s konečnou platností vyřešit na jednání špiček trojkoalice (tzv. K9) přespříští týden, protože premiér byl minulý týden nemocný a chce v těchto dnech absolvovat ještě několik setkání s případnými nástupci,“ řekl Právu zdroj. Favoritem je údajně dosavadní český zástupce v Eurojustu Pavel Zeman.

O tom, že Vesecká ví, že jsou její dny ve funkci sečteny, informovalo Právo již minulý týden. Řekl jí to totiž ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). [celá zpráva]

Ve sporu s Veseckou se na začátku září ocitl předseda VV a ministr vnitra Radek John, který státní zástupce obvinil ze zametání kauz pod koberec a hovořil o řadě podezření v práci Vesecké. Ta se proti jeho slovům ohradila a označila Johna za člověka, který nemá povědomí o tom, jaké má pravomoci a jak funguje její úřad.[celá zpráva]

John také nedávno pohrozil, že VV vystoupí z vlády, pokud Vesecká nepadne.[celá zpráva]

Na čtvrtečním jednání se kromě Vesecké dále mluvilo o změně pravidel schvalování zahraničních vojenských misí – podle nových zásad by se tak mělo dít na dva roky dopředu s výhledem na další rok, nikoli jen na rok dopředu s ročním výhledem, jak je tomu nyní. K prosazení návrhu potřebuje koalice většinu ve Sněmovně a Senátu. ČSSD s tím nesouhlasí a doufá, že získá v říjnu většinu v horní komoře.

Představitelé koalice se také shodli, že budou společně prosazovat zrušení duplicit poslaneckých náhrad (jako cestování zdarma v MHD a příspěvky na dopravu). Nedávno však podobný návrh už předložila ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám