Hlavní obsah

Zahraniční kliniky budou v Praze lákat české lékaře

Právo, Václav Pergl
Praha

Třicet klinik z Německa a jedna klinika z Rakouska budou na konci října lákat české lékaře, aby odešli z Česka pracovat k nim. Bude to v rámci 1. mezinárodního job veletrhu Lékařství a zdraví.

Foto: Václav Pergl, Právo

Prezident lékařské komory Milan Kubek ukazuje, kolik lékařů odchází z ČR do ciziny.

Článek

„Na jednu kliniku připadají maximálně čtyři volná pracovní místa,“ řekl ve čtvrtek novinářům Randolf T. Kunert, obchodní ředitel pořadatelské Agentury RTK international, která veletrh organizuje. Dodal, že v Německu a Rakousku již řada českých lékařů pracuje a je velmi ceněna. „Získali vysoké renomé a zastávají i vedoucí pozice,“ řekl Kunert.

Kliniky nabízejí plat 3700 až 4500 euro (cca 90 tisíc až 110 tisíc korun). Nábor se má týkat i zdravotních sester. Jejich nástupní mzda by se prý měla pohybovat od 1900 euro (přes 46 tisíc) měsíčně. Akce podle organizátorů prý je připravována už jeden rok a nemá přímou souvislost s výzvou Lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme, která, kvůli nízkým platům, apeluje na lékaře, aby podávali hromadné výpovědi z českých nemocnic k 31. prosinci letošního roku.

„Odchod už deklarovalo 3017 lékařů a další se hlásí,“ řekl na konferenci člen předsednictva Lékařského odborového klubu (LOK) Miloš Voleman, jinak chirurg FN Královské Vinohrady Praha. Uvedl, že v menších nemocnicích je odezva silnější, ve větších slabší, ale například v Thomayerově nemocnici v Praze ji podporuje 30 procent lékařů.

Kubek: Vláda zdravotnictví neřeší

Prezident České lékařské komory Milan Kubek uvedl, že veletrh vítá, protože dává českým lékařům obraz o ohodnocení lékařů na západ od našich hranic. „Česká vláda pro lékaře nic nedělá, situaci neřeší. Když odejdou desítky, stovky lékařů, nic se neděje. Když odejdou tisíce, politici už problém nebudou moci zamést pod koberec,“ prohlásil Kubek.

Dodal, že v Německu chybí nyní 4000 lékařů a v roce 2012, až skončí výjimka, že lékaři mohou pracovat o osm hodin déle než ostatní, bude chybět deset tisíc lékařů. „A Německo se snaží na tuto situaci připravit, shání lékaře po celé Evropě. Česká vláda chce svým lékařům naopak plat snížit,“ řekl Kubek. Zájem je o anesteziology, chirurgy, internisty a porodníky.

Požadují 70 tisíc měsíčně

Kubek tvrdí, že čeští lékaři nepožadují plat, jako mají němečtí. „Ale není možné, aby si nás vláda stále brala jako rukojmí a vykořisťovala nás. Dvacet let jsme čekali, ale teď je konec,“ prohlásil Kubek.

Řešení budoucí, možná kolapsové situace zdravotnictví, je podle Kubka i Volemana v rukou české vlády. „Tedy ne jim snižovat platy, ale zvýšit,“ soudí Kubek.

LOK požaduje zvýšení pro začínajícího lékaře na 1,5násobek průměrné mzdy v zemi (asi 35 000 korun) a trojnásobek (asi 70 000 korun) pro kvalifikovaného lékaře, a to za základní pracovní dobu bez odměn a služeb. Dosud kvalifikovaný lékař má hrubý měsíční příjem se všemi příplatky a službami zhruba 45 000 korun.

Kubek soudí, že pokud lékaři na konci roku hromadně podají výpověď, bude to pro pacienta znamenat zhoršení kvality i dostupnosti péče. Operace se budou muset odkládat, ba dokonce i běžná ošetření. Kubek se nejvíce obává odchodu lékařů ve věku od 30 do 45 let, kteří už dnes více míří na západ a přitom jde o vysoce vzdělané odborníky mající před sebou dalších 20 let praxe.

Reklama

Výběr článků

Načítám