Hlavní obsah

Vláda hraje s platy nečistou hru, míní Sobotka

Právo, jov, svj

Plány vládního kabinetu na změny v systému odměňování státních zaměstnanců vzbuzují nedůvěru nejen u odborářů, ale i u opozičních politiků. Sociální demokracie ve středu ústy svého úřadujícího předsedy Bohuslava Sobotky vládu obvinila, že ve věci změny platových tarifů hraje se zaměstnanci veřejného sektoru velmi nečistou hru, postupuje krajně nešťastně a jedná zákulisně a pokoutně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka v pondělí na tiskové konferenci v Lidovém domě poukázal na informace, že kabinet přes předchozí prohlášení chystá od příštího roku podstatnou změnu tarifního systému. Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) totiž sice hodlá zachovat třídy a stupně v platových tabulkách, ze Zákoníku práce ale mají zmizet paragrafy, které říkají, jak se mají platy s rostoucí délkou praxe zvyšovat.

„To je absolutně v rozporu s tím, co požadovali lidé, kteří se sjeli do Prahy demonstrovat, je to absolutně v rozporu s tím, co požadovali zaměstnanci veřejného sektoru, to znamená, aby nedošlo bez dohody s odbory k zásadním změnám v tarifním systému,“ prohlásil úřadující šéf ČSSD.

Bez shody v tripartitě nebude sociální smír

Ministři by podle něj neměli měnit tarifní platy, pokud na tom nebude shoda v tripartitě. V opačném případě vláda poruší sociální smír, zdůraznil Sobotka.

Podle lídra soc. dem. kabinet nechce respektovat tripartitní vyjednávání a nechápe sociální dialog a premiér Petr Nečas spoléhá na koaliční většinu ve Sněmovně.

„Je možné válcovat 118 hlasy opozici, ale není možné donekonečna 118 hlasy válcovat celou společnost,“ uvedl Sobotka. Vláda podle něj zvyšuje sociální napětí a provokuje další demonstrace a protesty.

„Soc. dem. v žádném případě nebude podporovat změny v Zákoníku práce, které by umožnily takovýmto způsobem obcházet tarifní systém,“ zdůraznil Sobotka.

Kabinetu doporučil, aby s odbory vyjednal kompromis, se kterým by pak přišel do Sněmovny. Systém tarifů podle Sobotky čas od času potřebuje korekci, odmítl ale postupovat způsobem, který navrhl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám