Hlavní obsah

Znojmo čeká po skandálu obnovení výběrových řízení

Právo, Milan Vojtek
Znojmo

Zastavit a znovu vyhlásit s novou komisí výběrová řízení. To je první krok, kterým znojemští radní reagují na korupční skandál, spojený s osobou tajemníka Vladimíra Krejčíře. Ten je po zásahu protikorupční policie ve vazbě.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Protikorupční policie předvedla k výslechu tajemníka Vladimíra Krejčíře (v zeleném).

Článek

Dvě jednání absolvovali ve středu vrcholní představitelé Znojma. Na prvním se domlouvali s vedoucími odborů na pravidlech chodu města do výběru nového tajemníka, na druhém radní řešili, co a jak dál s úřadem, kterým zmítá korupční skandál.

„Náplní porady s vedoucími odborů bylo především rozdělení úkolů a kompetencí v době, po kterou nemá úřad tajemníka. Většina úkolů a povinností přechází na starostu,“ uvedla mluvčí radnice Denisa Šipošová.

Odpolední jednání rady mělo zásadnější program. „Výsledkem je opatření, kterým se zastavuje drtivá většina výběrových řízení města. Budou vyhlášena nová s novým složením komise,“ řekla Šipošová.

Nově bude výběr vítězů konkurzů záležitostí celé městské rady a předsedy kontrolního výboru města. Týká se to záležitostí v kompetenci majetkového odboru, kam patří některé připravované prodeje a pronájmy bytů, nebytových prostor a pozemků. Totéž platí i pro řízení, která rozjel odbor rozvoje města.

Některé konkurzy nelze zrušit

„Zde je ovšem výjimka, necháme doběhnout výběrová řízení na akce, na které město čerpá různé dotace. Hrozí totiž akutní nebezpečí, že bychom opakováním řízení nestihli termíny a o dotace přišli,“ upřesnila mluvčí. Ve hře jsou nemalé částky dotací na zateplení škol, revitalizaci panelových domů, na dům seniorů a další. Audit hospodaření je podle mluvčí v situaci, kdy část dokumentů je v rukou policie, zatím bezpředmětný.

Problémy ve Znojmě nastaly poté, co policisté ve čtvrtek zajistili a v sobotu poslali do vazby tajemníka úřadu Vladimíra Krejčíře. Čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Spolu s ním jsou stíháni čtyři další lidé, v jejich případě ale nebyl důvod k uvalení vazby. Krejčíř následně rezignoval na funkci, tvrdí však, že je nevinný.

Krejčíř nebyl sám, tvrdí opozice

Nálada ve Znojmě se ale ani po rezignaci tajemníka neuklidnila. Nikdo nemůže zapomenout, že to byl právě starosta Petr Nezveda (ODS), kdo má lví podíl na tom, že Krejčíř projevil zájem o místo ve Znojmě. Znali se totiž spolu z dob Nezvedova brněnského podnikání. Nakolik se korupční skandál dotkne vedení města, ukáže teprve vyšetřování.

Státní zástupce Tomáš Foldyna upozorňuje, že stíhání se týká pracovníka úřadu, nikoliv reprezentace volené samosprávy, kam patří starosta a místostarostové. Oponenti Nezvedy argumentují, že výběrová řízení jsou předmětem dlouhých debat vedení samosprávy a možnost, že by si na radnici prosazoval své zájmy jen tajemník, je malá. Také proto chce předseda ČSSD Zbyšek Kaššai dosáhnout svolání mimořádného jednání zastupitelstva, na němž chce vysvětlení od starosty.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud vzal tajemníka znojemské radnice do vazby

Tajemník znojemského městského úřadu Vladimír Krejčíř bude v kauze možného korupčního jednání stíhán vazebně. Druhý podezřelý, o jehož osudu v sobotu státní...

Výběr článků

Načítám