Hlavní obsah

Vláda zvýšila důchody o 371 korun

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu projednal zvýšení důchodů pro příští rok. Návrh, který předložil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), zvyšuje průměrný důchod o 371 korun na 10 494 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Zvýšení důchodů bude stát státní kasu příští rok 13 miliard korun. Penze se naposledy zvyšovaly v roce 2009.

Vedle valorizace důchodů se zvýší i související příplatky pro odbojáře a další zákonem vymezené skupiny.

Obce budou moci lépe regulovat hazard

Vedle zvýšení důchodů kabinet schválil také novelu loterijního zákona. Ta by měla do budoucna umožnit obcím, aby mohly na svém území regulovat i ty druhy hazardu, na něž za současné úpravy nemají svými vyhláškami vliv.

Nyní mohou radnice omezovat pouze provozování výherních hracích přístrojů. Nově budou moci omezovat i kasina, videoloterijní terminály karetní hry s vysokými sázkami. Další komplexní novelu připraví ministerstvo financí pro rok 2012.

Koncepce dopravních priorit

Vláda také uložila ministru dopravy, aby vypracoval koncepci, která by jasně definovala priority mezi dopravními stavbami.

Pro roky 2012 a 2013 by navíc mělo dojít k  navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury o 10 miliard korun, uvedl ministr dopravy Vít Bárta. Kabinet rovněž počítá s účastí soukromých investorů na některých projektech.

Bárta také uvedl, že "superkoncepce" s výhledem do roku 2020 bude konzultována s kraji a měla by být hotova do konce roku. Za prioritní považuje Bárta dostavbu obchvatů měst a napojení českých komunikací na evropskou dálniční síť.

Ministři jednali i o novele zákona o pozemních komunikacích, která by umožnila celníkům odstavit kamión, který řádně nezaplatil dálniční mýtné. Bárta zároveň potvrdil informace, že mýtné příští rok stoupne o čtvrtinu.

Ještě před začátkem zasedání vlády se kabinet setkal se zástupci Svazu měst a obcí.

O Vesecké nejednali

Kabinet ve středu podle premiéra Petra Nečase nejednal o odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké.

Nečas pouze uvedl, že kabinet o jejím odvolání bude jednat "v pravý čas". Nejdříve prý musí být jasné kdo a kdy Nejvyšší státní zastupitelství převezme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám