Hlavní obsah

Hladiny řek na severu Čech klesají zvolna

Novinky, jas
Aktualizováno

Na několika českých řekách i ve středu dopoledne nadále platí třetí stupně povodňové aktivity, situace se však zlepšuje a uklidňovat by se měla i nadále.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Povodně na Českolipsku

Článek

Stav ohrožení, který je třetím stupněm povodňové aktivity, platil ve středu dopoledne na Mrlině ve Vestci, Cidlině v Novém Bydžově, Dědině v Mitrově, Ploučnici v České Lípě a Cidlině v Sánech.

Zatímco toky na severu republiky již vesměs klesají, mírné vzestupy hladin bylo možné ještě ráno pozorovat u východočeských řek. I tam se začala situace v průběhu dne uklidňovat.

V rámci středních Čech panovala nejhorší situace ve Vestci na Nymbursku, kde hladina Mrliny po půlnoci přesáhla tři metry. Starosta Jaroslav Janata ČTK sdělil, že zatím mají situaci pod kontrolou. Zhruba 30 lidí podle něj celou noc zvyšovalo hráz v obci a ucpávalo místa, která prosakovala.

"V následujících hodinách se očekává kulminace a následně pokles vody i na dolní Ploučnici," uvedl ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha před povodněmi, kterou vydal ČHMÚ, platí do středečních deseti hodin a týká se Královéhradeckého, Libereckého a Ústeckého kraje.

Právě v Ústeckém kraji by měla být ve středu v poledne zprůjezdněna silnice mezi Starým Šachovem a Žandovem na Děčínsku. Odpoledne bude otevřena i komunikace mezi Povrly a Českým Bukovem na Ústecku.

Silnice podél Labe z Děčína do Dolního Žlebu má být neprůjezdná až do čtvrtečního rána. Tentýž den odpoledne budou otevřeny silnice u Modlan a ve Rtyni nad Bílinou.

Rozvodněné toky podle informací ČHMÚ (k 12:00)
3. stupeň povodňové aktivity (stav ohrožení)
Mrlina - Vestec
Cidlina - Nový Bydžov
Dědina - Mitrov
Ploučnice - Česká Lípa
Cidlina - Sány
2. stupeň povodňové aktivity (pohotovost)
Labe - Brandýs nad Labem
Labe - Děčín
Jizera - Bakov nad Jizerou
Ploučnice - Benešov nad Ploučnicí
Orlice - Týniště nad Orlicí

Reklama

Související témata:

Související články

Sever Čech postihla další povodňová vlna

Vydatné deště zvedly přes noc na severu Čech hladiny řek na nebezpečnou úroveň. Český hydrometeorologický ústav vydal s platností do úterního poledne...

Výběr článků

Načítám