Hlavní obsah

Déšť může zvednout hladiny řek, varovali meteorologové

Praha

Meteorologové varují před vydatným deštěm, na severu Čech může do pondělního rána ojediněle za 24 hodin napršet až 50 milimetrů, tedy 50 litrů na metr čtvereční. Vzhledem k tomu, že prší už od soboty a místy spadlo až 60 litrů srážek na metr čtvereční, v místech, která znovu zasáhnou intenzivní srážky, mohou stoupnout hladiny na první a ojediněle až druhý stupeň povodňové aktivity.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Povodňová bdělost, ovšem s nízkým stupněm nebezpečí, platí podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) do úterý 15:00 v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém a Jihomoravském kraji a na Vysočině.

Dnes při trvalém dešti očekává ČHMÚ srážkové úhrny, zejména ve středních, východních Čechách a na Vysočině 20 až 40 litrů, na severu Čech do pondělí do rána ojediněle až kolem 50 litrů na metr čtvereční za 24 hodin.

"V pondělí a ještě i v noci na úterý bude trvalý déšť pokračovat na severu Čech s intenzitou 20 až 50 mm za 24 hodin. Srážky zde budou ustávat během úterý dopoledne," uvedl hydrometeorologický ústav.

Před vydatným deštěm varuje Prahu, Vysočinu a kraje Středočeský, Pardubický, Jihomoravský a Olomoucký, kde výstraha platí do pondělí 00:00. Pro Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj trvá tato výstraha až do úterních 09:00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám