Hlavní obsah

Soudci válčí s ministrem spravedlnosti o desítky miliónů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Mezi soudci a ministerstvem spravedlnosti se rozhořela další válka o peníze. Jen pár hodin poté, co vláda schválila návrh zkrátit příští rok platy soudců o pět procent, přišla republiková rada Soudcovské unie s výzvou, aby ministerstvo doplatilo soudcům od začátku roku do října čtyři procenta, o které přišli vinou letošního snížení platů.

Foto: David W Cerny , Reuters

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Soudci se opírají o nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, který rozhodl, že toto snížení bylo protiústavní a od října musí stát soudcům vyplácet plný plat. Jen toto dorovnání platů soudcům od října do konce roku vyjde stát na 40 miliónů.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se ke zpětné výplatě vyjadřuje opatrně. „Nechci zvyšovat napětí mezi ministerstvem a soudci,“ řekl Právu s tím, že ministerstvo nemůže zpětně žádné peníze vyplatit. Jednak proto, že 120 miliónů v rozpočtu nemá, jednak proto, že k tomu není žádný právní titul.

„V nálezu ÚS není řečeno, že peníze mají být vyplaceny za dobu před jeho vyhlášením. Nález pouze konstatuje, že zákon je protiústavní, a proto ho k určitému datu ruší.“

Soudci ale tvrdí, že zákon je protiústavní od samého začátku, nikoli jen od října, a proto by mělo ministerstvo vyplatit peníze zpětně.

Nárok prý mají

„Kolegové mě přesvědčili, že nárok tady je,“ řekl Právu šéf Soudcovské unie Tomáš Lichovník, který před čtrnácti dny vyjádřil osobní pochybnost, zda lze takto postupovat: „Vzhledem k tomu, že ÚS zrušil zákon až k 30. září, tak se domnívám, že nemáme nárok, abychom dostali peníze za předchozí měsíce. Můj osobní výklad je takový, že nám náleží jen platy za poslední tři měsíce a nejsem si jist, jestli by se to dalo vyžalovat.“

Připomněl ale praxi z minulých let, kdy se soudci zpětně domohli svých zrušených třináctých a čtrnáctých platů. Pokud ministerstvo zpětně peníze soudcům nevyplatí, je podle Lichovníka věcí každého z nich, jak budou postupovat.

Žaloby se státu prodraží

Soudci mají možnost podat individuální občansko právní žaloby, kde mohou zažalovat stát o vyplacení peněz od ledna do října. A mnozí se k tomu chystají neboť jsou přesvědčeni, že mají šanci.

„Je to i výsledek naštvanosti na Pospíšila, který se nás nedokázal zastat, naopak nás opakovaně kritizoval,“ řekl Právu jeden ze soudců, který si nepřál být jmenován.

Pokud se soudci začnou dožadovat zpětného vyplacení svých platů, může to stát přijít draho. Vedle předpokládaných miliónů by v případě úspěšných žalob musel stát zaplatit i soudní poplatky, což jsou v tomto případě čtyři procenta ze žalované částky, plus náklady na služby advokáta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám