Hlavní obsah

Špičková zdravotní péče se musí omezit, na operace se bude déle čekat

Právo, Jindřich Ginter

Špičková zdravotní péče se bude muset v Česku omezit, a to i přesto, že na ní pacienti mají podle Ústavy právo. Několikamiliardové rezervy zdravotních pojišťoven se totiž vyčerpávají a příští rok už půjde hospodaření pojišťoven do mínusu. Uvedl to ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) v nedělní Partii.

Článek

Podle něho se nabízejí alternativní zdravotnické postupy, které jsou levnější a poskytnou rovněž dostatečnou péči.

„Přišli jsme k prázdné kase. Je třeba omezit vstup těch nejdražších a nejmodernějších technologií a postupů,“ oznámil Heger s tím, že k tomu připravuje komplexní zákonná opatření. Připustil, že pacienti mají podle Ústavy teoreticky nárok na to, co se například zrovna objeví v USA, ale „to si nemohou dovolit, ani ty nejbohatší státy.“

Heger v souvislosti s tím, že zdravotnictví bude příští rok nejspíš v deficitu kolem deseti miliard korun, připustil, že na některé operace se může déle čekat.

Máme i levnější léky, než v EU, tvrdí Heger

Zároveň odmítl kritiku, že se stále zvyšují doplatky na léky a léky jsou tak dražší než v EU. Podle něho je naopak až 20 % léků u nás levnějších než v Unii a naopak se reexportují z Česka do okolních zemí. Tvrdí, že nový systém cenotvorby léků musí mít čas, aby se usadil.

Podle senátora za ODS a bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka by měl Heger mnohem rychleji tlačit na celkové legislativní změny ve zdravotnictví, neboť základní zákon o poskytování zdravotní péče je z roku 1966.

Julínek v Partii především tlačil na to, aby ho Heger bral k těmto změnám jako partnera a bývalý ministr zdravotnictví se tak neocitl na vedlejší koleji.

Julínkovo alibi pro vládu

Co se týče protestů proti 10% snižování mzdových prostředků, Julínek zdravotníkům vzkázal, že nemají demonstrovat proti vládě, protože nejsou státní zaměstnanci, ale měli by se obracet na ředitele nemocnic, neboť tam, kde hospodaří kladně, k žádné redukci platů ani dojít nemusí. Mzdové tarify v případě zdravotníků označil jako za určité alibi, které od vlády ředitelé nemocnic dostávají pro svá manažerská rozhodování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám