Hlavní obsah

Švejnar na konferenci ČSSD varoval před dluhy a vyzval k reformám

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Ekonom a někdejší kandidát na prezidenta Jan Švejnar na programové konferenci ČSSD varoval: pokud nebudou reformy, Česko se zadluží tak vysoko, že bude mít problém. Upozornil navíc, že se země často zadlužuje zbytečně. ČSSD také doporučil, aby se nesnažila zvyšovat lidem daně.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ekonom Jan Švejnar

Článek

„Nejsme v situaci řecké tragédie, ale situace je vážná. Zamysleme se, jak opravdu situaci řešit. Je zde nebezpečí, že kdybychom pokračovali bez reforem, tak se zadlužíme tak vysoko, že bychom měli problém,“ varoval delegáty konference ČSSD Švejnar.

Podle ekonoma by se bez reforem zadlužení ČR zvýšilo až k 70 procentům HDP do roku 2020. Nyní je Česko podle Švejnara šestá nejméně zadlužená země EU. Ekonom ovšem upozornil, že se země zadlužuje často zbytečně a dochází k plýtvání prostředky. „Čím déle otálíme, tím bolestivější bude stabilizace,“ doplnil k výzvě k reformám.

Švejnar také sociálním demokratům řekl, že by neměli prosazovat vyšší zdaňování příjmů a zaměřit se jiným směrem. Podle něj jsou mzdy a platy v ČR příliš daňově zatěžovány. „Myslím, že je důležité přesunout zdaňování z mezd a platů. Daň z nemovitosti je dobrým příkladem, protože je to daň, kdy ta nemovitost nemůže utéct,“ prohlásil Švejnar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám