Hlavní obsah

Dobeš odvolal po dvou měsících ve funkci šéfa odboru investic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr školství Josef Dobeš (VV) odvolal z funkce šéfa odboru investic Michala Pilina (ODS). Na ministerstvu působil sotva dva měsíce, Dobeš se s Pilinem dohodl na jeho rezignaci, aby odvrátil podezření z manipulace s veřejnými zakázkami.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Ministr připustil, že ho k dohodě o zrušení spolupráce s Pilinem vedl mediální tlak. Radiožurnál upozornil, že s Pilinem má úřad již své zkušenosti, z funkce byl totiž odvolán již za ministrování Ondřeje Lišky (SZ) s tím, že Pilin manipuloval s veřejnými zakázkami. Stát kvůli tomu podle Liškova zdůvodnění přišel o stovky miliónů korun.

Pilin působil jako šéf odboru investic už za Liškovy předchůdkyně exministryně Dany Kuchtové (SZ). Odbor spadal pod tehdejšího náměstka Jaromíra Soukupa, mediálního magnáta, který před letošními volbami spolupracoval i s Věcmi veřejnými, připomíná ČTK. Pilin se vrátil na ministerstvo až s Dobešem.

Dobeš uvedl, že Liškovu zprávu nečetl, ani ji číst nehodlá. „Přijal jsem ho jako zkušeného odborníka, jeho práce si vážím, velice resortu pomohl,“ prohlásil na tiskové konferenci Dobeš. Doplnil, že se Pilinovi žádná podezření z minulosti nikdy nedokázala.

Podle jeho slov patří Pilinovi vděk za všechny „ekonomické kroky“ na ministerstvu, pomohl například vytvořit nové platové tabulky pro učitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám