Hlavní obsah

Tůma: koalici na magistrátu zatím neplánuji

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Na otázky čtenářů Novinek ve čtvrtek odpovídal kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma. Někdejší guvernér ČNB se nechce vymezovat vůči nynějšímu vedení magistrátu, který ovládá ODS, nicméně připustil, že v případě volebního úspěchu by na radnici došlo i na personální změny. Tůma, který je dle průzkumů spolu s kandidátkou VV Markétou Reedovou hlavním favoritem podzimních voleb nyní nechce spekulovat o možné radniční koalici.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zdeněk Tůma odpovídal na dotazy čtenářů Novinek

Článek

"Pro mě je klíčové, aby koalice byla funkční a měla shodu na nejpodstatnějších změnách," uvedl na jeden z dotazů s tím, že konkrétní podoba vyplyne z voleb.

Pražský lídr TOP 09 a priori nezavrhuje ani kritizovaný projekt Opencard. "Projekt byl drahý, ale s tím už dnes nic nenaděláme," připomněl Tůma s tím, že "v současné době je navíc vypsaný tendr související s Opencard, a to na dalších pět let". "Dokud nebudu mít k dispozici smluvní dokumentaci k projektu, těžko mohu dělat definitivní závěry," uzavřel.

Čtenáři se zajímali také o problematiku lidí bez domova. Jejich odsun na periferii nepovažuje Tůma za východisko a připouští, že "žádné zázračné (a konečné) řešení po ruce nemá". Pomoc lidem na ulici musí podle něj spočívat ve spolupráci s neziskovými organizacemi, přičemž město by se mělo zasadit o to, aby tito jedinci měli základní hygienické a zdravotní potřeby, neboť často ve svém stavu ohrožují i ostatní.

Tůma též uvedl, že není stoupencem větších pravomocí pro městskou či uvažovanou metropolitní policii. Pozastavil se mimo jiné nad tím, že 90 procent všech přestupků, které strážnící penalizují, jsou dopravní záležitosti.

Při dotazu na opodstatněnost své kandidatury na post primátora Tůma označil za své plusy "zkušenost s řízení obdobně velké instituce ve veřejném sektrou, navíc také s kolektivním rozhodováním". Zároveň přiznal, že některým otázkám jako je kultura či územní rozvoj se profesně nikdy nevěnoval a seznamuje se nimy až v souvislosti se svým nynějším angažmá.

Některé dotazy byly směřovány i k Tůmově ekonomické erudici. Přijetí eura není podle jeho slov aktuální. "Dokud nebudou stabilizované veřejné finance, je to spíše předmět akademické debaty," doplnil s tím, že přijetí společné evropské měny je primárně politickou otázkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám