Hlavní obsah

Libereckou TOP 09 oslabují před volbami osobní spory

Právo, Barbora Silná
Liberec

Nevraživost a osobní spory hýbou od pondělka libereckou městskou organizací TOP 09. Výsledkem je odvolání lídra komunální kandidátky a ředitele krajské nemocnice Luďka Nečesaného a dalších dvou členů - válečného veterána Františka Gábora a živnostníka Petra Buriána z kandidátky poté, co bylo na pondělním večerním zasedání městského sněmu zvoleno nové vedení v čele s Nečesaným. To také odvolalo volebního zmocněnce Karla Forejta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Ten se jim ale pomstil hned druhý den ráno, když se mu podařilo nechat vyškrtnout z kandidátky zmíněné tři politiky dříve, než oni stačili doručit na liberecký magistrát informaci o jeho odvolání. Krok, který Forejt učinil, je podle všeho nezvratný.

Už v úterý reagoval na situaci místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který chce kvůli vnitřním sporům v Liberci organizaci zrušit a podpořit partnerské hnutí Starostové a nezávislí. V liberecké organizaci podle něj převážily osobní ambice a osobní nevraživost nad ideály strany. „To je sice smutné zjištění, ale strana má dostatek vůle a nástrojů ve stanovách, aby se s tím bleskově vypořádala a omezila tento exces pouze na město Liberec,“ prohlásil pro ČTK. Kvůli problémům v liberecké TOP 09 svolal na pátek celostátní výbor strany.

Lídrem by byla expředsedkyně

Spory libereckou TOP 09 hýbou ale už od jara letošního roku. V červnu například navrhla regionální organizace vyloučení bývalého libereckého primátora Jiřího Ježka, o němž se původně uvažovalo jako o lídrovi kandidátky. Sněmu, který o jeho vyloučení rozhodoval, se tehdy účastnila pouze část členů.

„Na sněmu jsem nebyl, byl totiž svolán v rozporu se stanovami a my proti tomu budeme podávat stížnost ke smírčí komisi,“ řekl k tomu tehdy Právu Jiří Ježek, který nebral ve středu svůj mobilní telefon.

Ve stejné době městská organizace oznámila, že do čela komunální kandidátky postaví ředitele nemocnice Nečesaného.

Za ním pak na kandidátce byla bývalá předsedkyně městské organizace Dagmar Janusová. Právě ta se vyškrtnutím Nečesaného dostala na pozici lídra kandidátky. Její vyjádření se ale Právu nepodařilo získat.

„Pošlu vám obsáhlé tiskové prohlášení, ve kterém vše vysvětlíme,“ tvrdila Právu ve středu v průběhu celého odpoledne Janusová. Žádná tisková zpráva od ní ale do redakce nepřišla. „Teď to nemohu poslat, vyhrožují nám. Mám zablokovaný e-mail TOP 09, ale pošlu to ze soukromého,“ opakovala v několika telefonických hovorech.

Právě Dagmar Janusová je podle ostatních členů TOP 09 blízkou přítelkyní zmocněnce Karla Forejta, jehož vyjádření se Právu rovněž nepodařilo získat. „Nekomunikuje ani s námi,“ potvrdil Nečesaný.

Zmocněnec odstoupil z kandidátky

Situace okolo zmocněnců TOP 09 pro komunální volby je v Liberci komplikovaná od samého začátku. Nejprve tuto pozici zastával Ivan Domecký, který se před Krajským soudem v Brně zodpovídal pro daňové úniky. Následně post zmocněnce převzal Karel Forejt, jenž sám odstoupil z komunální kandidátky. Důvodem byla skutečnost, že podle výpisu z rejstříku živnostníků a podnikatelů vlastnil až do 19. března 1997 živnostenské oprávnění na provozování erotických služeb.

„Nad důvody pana Forejta nechci spekulovat. Musím celou situaci rozdýchat. Jeho kroky nepoškodily pouze libereckou TOP 09, ale také celorepublikovou,“ podotkl v rozhovoru s Právem jeden z odvolaných kandidátů, válečný veterán František Gábor.

Reklama

Výběr článků

Načítám