Hlavní obsah

Plzeňská univerzita se bude zabývat nejjasnějším případem opisování

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Jedním ze zřejmě nejjasnějších případů neoprávněně získaného titulu na plzeňských právech se začne teprve teď zabývat Západočeská univerzita. A to jen na základě dotazů deníku Právo.

Foto: Petr Eret, ČTK

Sedm let stará bakalářská práce šéfa městských strážníků v Plzni a absolventa místních práv Luďka Hosmana (vlevo) se ve většině textu zcela shoduje s o rok starší prací jeho bývalého nadřízeného.

Článek

Řeč je o bývalém veliteli plzeňské městské policie Luďku Hosmanovi, který v roce 2003 z velké míry doslova opsal svoji bakalářskou práci od svého někdejšího kolegy Radovana Sládka.

Na to se přišlo už loni v říjnu. V seznamu bakalářů, s nimiž univerzita zahájila správní řízení, ale Hosman nefiguroval a případ odložili kvůli promlčení i kriminalisté.

„Začneme se tím zabývat nyní,“ řekl Právu rektor Josef Průša poté, co jsme se o nedořešený případ začali důsledně zajímat.

„Hned ve čtvrtek 23. září se obrátím na vedení fakulty, aby nám dalo příslušný podnět,“ uvedl rektor, který nepochybuje, že v této konkrétní kauze skutečně dojde až na odebrání titulu. „Je to zcela průkazné,“ dodal Průša.

To, že Hosman pochybil, ostatně už loni připustil i jeho právní zástupce Radek Ondruš.

„Přiznáváme, že ta práce je špatná, hlavní základ má v jednom zdroji, v jiné bakalářské práci, kterou takřka otrocky převzal,“ řekl tehdy Právu Ondruš. Podle něho ale nejde v právním slova smyslu o plagiát. Sám Hosman se ve středu nechtěl k žádným aspektům svého případu vyjadřovat.

Ve hře je i JUDr.

Podle informací Práva ale nejde Hosmanovi jen o bakalářskou hodnost. Jeho jméno je i na seznamu lidí, kteří by mohli přijít o titul JUDr. Důvodem je chybějící rigorózní práce a také problém s posudky – ty jsou totiž datovány až po vykonané zkoušce. Sám Hosman ale o této hrozbě možná ještě ani neví, příslušný dopis od univerzity se mu totiž zatím nepodařilo doručit a jeho adresu se škola pokouší dohledat přes ministerstvo vnitra.

Obě kauzy jsou na sobě nezávislé. Kdyby přišel o titul JUDr., neznamená to, že automaticky přijde i o bakaláře.

Teď učí strážníky

Hosman na funkci velitele plzeňských strážníků rezignoval loni v listopadu. U tamní městské policie ale slouží dál na postu pracovníka pro výuku a výcvik.

Radní pro bezpečnost Robert Houdek (ODS) na tom nevidí nic špatného. „Pro zmíněné místo splňuje všechny potřebné předpoklady,“ sdělil Houdek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám