Hlavní obsah

U Temelína cvičili záchranáři fiktivní jadernou havárii

– Hluboká nad Vltavou
Právo, Petr Pokorný

Pod mostem v Hluboké nad Vltavou zastavuje u přístaviště vyhlídkové plavidlo. Na čtyři pasažéry čekají hasičské vozy a dva muži v bílých kombinézách s dozimetry v rukou. Celé okolí mostu je střeženo policií. To byla ve středu jen jedna ze scén, které mohli náhodní diváci shlédnout v rámci cvičení Zóna 2010 simulujícího havárii na Jaderné elektrárně Temelín.

Článek

Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Miroslava Štěpána jde o historicky největší akci svého druhu v České republice. Jejím cílem je prověřit připravenost složek krizového řízení v případě radiační nehody na elektrárně.

Do cvičení Zóna 2010 se během dvou dnů zapojí bezmála tisíc lidí, několik desítek vozů a další techniky. Akci monitoruje ze vzduchu vrtulník. Poprvé byl zřízen i regionální krizový štáb Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

„Cvičení jsme zahájili ráno v šest hodin fiktivním únikem radioaktivity v elektrárně. Následně se zamoření rozšířilo podle scénáře i mimo prostor elektrárny, a proto jsme informovali krizové složky kraje,“ uvedl mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták. Krajský krizový štáb o „situaci“ na Temelíně informoval centrální orgány. Ve 13 hodin „vyhlásil“ premiér nouzový stav na území Jihočeského kraje.

Už v 11 hodin dopoledne zasahovali hasiči u posádky lodi, která se v pohybovala na Vltavě u Hněvkovic. „Jeden z pasažérů se dostal do kontaktu s vodou, do níž měly uniknout radioaktivní látky, proto jsme ho museli dekontaminovat,“ osvětlila zásah v rámci cvičení mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Zóna 2010 bude pokračovat ve čtvrtek na letišti u Bechyně, kde hasiči ve spolupráci s armádou postaví provizorní dekontaminační středisko. Ve 13 hodin pak zástupci všech zainteresovaných složek sdělí novinářům na tiskové konferenci v Českých Budějovicích první předběžné výsledky celé akce.

Pravděpodobnost havárie v Temelíně, při níž by unikly radioaktivní látky do životního prostředí, je podle expertů téměř nulová. Přesto se součinnostní cvičení musí podle zákona pravidelně opakovat ve tříletých intervalech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám