Hlavní obsah

Huml demonstranty chápe: být v jejich kůži, protestuji také

Právo, Jan Rovenský

Bývalý ředitel středočeské dopravní policie a nynější poslanec za Věci veřejné Stanislav Huml v rozhovoru pro Právu vyjádřil pochopení pro demonstranty, kterých se v úterý v centru Prahy sešlo na 40 tisíc. Protesty odborářů proti škrtům ve státní správě jsou podle jeho slov oprávněné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stanislav Huml

Článek

Jak vnímáte z pozice bývalého policisty demonstrování řady vašich kolegů?

Na úvod musím říci, že si nemyslím, že za to může Radek John. On pracuje s penězi, které dostane od ministerstva financí. Nemá jinou cestu než hledat zdroje úspor. To je důležitá věc. Informace o tom, jak se hospodařilo v minulosti, dostává postupně a je tam pár měsíců. Protesty nevnímám jako demonstraci proti Věcem veřejným a Radku Johnovi.

Za druhé ale pro demonstranty mám pochopení. Kdybych byl v jejich kůži, tak tam asi jsem taky. Je otázka, zda je plošné škrtání rozumná věc. Zda není na místě přebujelou státní správu zeštíhlovat pomaleji, postupněji a nikoli plošně, tedy sebrat všem stejně bez ohledu na to, jak je výkonný. Zda nechat ve státní správě obecně jen to, co opravdu nezbytně potřebuji.

Je to odpovědnost vlády. Pokud se rozhodla, tak do určité míry je rozhodnutí nevratné. Potom jsou protesty oprávněné, mám pro ně pochopení.

Takže s nimi souhlasíte?

Není to úplný souhlas, ale je to pochopení těch skupin lidí, které se cítí dotčeny. Mají právo o sobě v demokratické společnosti dávat vědět.

Naznačil jste, že kdybyste nebyl poslancem, tak byste asi demonstroval také. Jak se cítíte na druhé straně?

To je osobní dotaz. Udělal jsem vše, co jsem ze své pozice mohl, a více udělat nemohu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám