Hlavní obsah

John a Vondra chtějí vojenské policii umožnit odposlechy

Právo, Oldřich Danda

Možnost pořizovat odposlechy podezřelých osob a získávat citlivé informace o telefonních hovorech nebude v budoucnosti pouze výsadou policie ČR. Pokud projde novela zákona o policii, kterou chystá ministr vnitra Radek John (VV) a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), budou mít stejné pravomoce i vojenští policisté. Stejné kompetence nemají ani tajné služby, které se jich v opakovaně dožadují.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministři Radek John (vlevo) a Alexandr Vondra

Článek

Dosud při vyšetřování zločinů či přečinů vojáků, kdy bylo potřeba nasadit odposlechy a využít operativní techniku, mohli vojenští policisté pouze požádat policejní vyšetřovatele o součinnost. Rozšíření pravomocí vojenských policistů se nelíbí opozici.

„Vojenská policie je víceméně bezzubá a nedokázala vyšetřit očividné krádeže. Vrabci na střeše si cvrlikali o cinknutých armádních zakázkách, v kterých jsme přicházeli o miliardy, a vojenská policie v nich zatím selhávala,“ řekl v úterý Právu John.

Vedle „provozních a lokačních údajů“ o telefonních hovorech by vojenští policisté mohli získávat podobné údaje o emailech a také nepřetržitý a bezplatný přístup do všech možných registrů, jako je evidence obyvatel, registr silničních vozidel nebo údaje o mýtném. Stejně jako kriminalisté budou vojenští policisté moci snímat veřejné prostory.

Bublan: dojde k chaosu

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška vojenští policisté použití operativních prostředků ve spolupráci s policií ČR nyní „využívají zejména při šetření kriminality spojené se zneužíváním omamných a psychotropních látek“.

Předsedovi bezpečnostního výboru Sněmovny Františku Bublanovi (ČSSD) se návrh nelíbí, podle něj je současná úprava dostačující. „Pokud si vojenská policie bude moci v podstatě dělat co chce, tak to nebude dobré kvůli bezpečnosti. Mohou také nastat chaotické situace, kdy obě složky budou pracovat na jednom případu. Proto nic podobného podporovat nebudu,“ řekl Právu Bublan.

Bývalý zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb, kterého vláda mezitím odvolala, ministerstvu v připomínkovém řízení napsal, že považuje za nepřijatelné, aby vojenská policie získala stejné pravomoci jako policie ČR, když stačí, aby vojenští policisté požádali o pomoc kriminalisty.

„Zjištěné skutečnosti mohou být předány vojenské policii za účelem dalšího řízení (trestního či disciplinárního), aniž by musela Vojenská policie zřizovat vlastní sledovací systémy jako další zásah do práv osob,“ napsal Kocáb vnitru. Ale poté, co vnitro do důvodové zprávy napsalo, že vojenská policie bude sledovat pouze v místech, kam sahají její pravomoci, od připomínek odstoupil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám