Hlavní obsah

Záchranářům v Liberci nabídli dopravu v kraji zdarma, chtějí zmírnit dopady škrtů

Právo, Barbora Silná
Liberec

Úsporná opatření, která čekají policisty i hasiče v příštím roce, přivedlo vedení Libereckého kraje na nápad, poskytnout oběma krajským ředitelstvím pro některé příslušníky bezplatně krajskou Opuscard.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Policisté by mohli na některé preventivní akce jezdit MHD

Článek

Karta by umožnila příslušníkům obou sborů, kteří vyjíždějí třeba na preventivní akce anebo k došetření drobných událostí, jízdu veřejnou dopravou v kraji zdarma.

„Jednal jsem s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o dané situaci a následně i s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV), oba mě ujistili, že se situací budou zabývat. Přesto jsme se rozhodli pomoci policistům i hasičům,“ konstatoval liberecký hejtman Stanislav Eichler (ČSSD).

Podle jeho náměstka pro dopravu Martina Seppa (ČSSD) nabídnou krajskému ředitelství policie i hasičů takový počet karet, který budou potřebovat. „Karty bude hradit Liberecký kraj v rámci ztráty,“ podotkl Sepp.

Úspory se dotknou hlavně prevence

Úsporná opatření, která se podle předpokladů dotknou jak Hasičského záchranného sboru (HZS) tak i policejního sboru, jsou pro obě složky drastická. Zatímco hasiči budou muset na svém provozu příští rok ušetřit více než 30 procent, policisté mají uspořit 46 procent.

Vedení obou sborů opatrně přiznává, že taková opatření se dotknou kvality poskytovaných služeb. Omezovat se budou muset především výjezdy, preventivní akce a policisté i hasiči začnou namísto služebních automobilů v mnoha případech používat veřejnou dopravu.

Dobrý nápad, míní záchranáři

„Zatím nás o tom nikdo oficiálně neinformoval. Každopádně by to bylo dobré, vítáme to a naši lidé by byli vidět nejenom v ulicích, ale také v městské hromadné dopravě,“ řekl k tomu Právu krajský policejní ředitel v Liberci Milan Franko.

Také podle náměstka krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Romana Hlinovského by částečně mohli této nabídky využít.

„Volné jízdenky dokážeme s největší pravděpodobností využít pro pracovníky odboru prevence při provádění kontrolní činnosti a účasti na kolaudacích. Mohli bychom tak významně ušetřit pohonné hmoty. Musíme však počítat s tím, že taková kontrolní činnost i kolaudace budou vyžadovat více času,“ konstatoval Hlinovský.

Zároveň ale upozornil, že volné jízdenky nejsou využitelné pro zásahové jednotky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám