Hlavní obsah

Nečas chce ústavní zákon o rozpočtu, odpovědní poslanci opozice se prý najdou

– Praha

ODS chce prosadit ústavní zákon o rozpočtové kázni, který by od roku 2012 zavázal vlády k hospodaření s vyrovnaným rozpočtem. Novinářům to v úterý sdělil předseda ODS a premiér Petr Nečas. Ke změně Ústavy však koalice potřebuje nejméně dva hlasy opozice, což ale Nečase nevyvádí z míry. Jednat chce o zákonu napříč stranami a doufá, že se odpovědní poslanci u opozice najdou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Premiér chce, aby se na návrhu shodla koalice a do Sněmovny ho poslala vláda. K jeho schválení je ale potřeba třípětinová většina. ODS, TOP 09 a VV disponují dohromady 118 hlasy, pro chválení ústavní změny jim tedy chybí hlasy dvou poslanců, bez nichž se Nečasovi zákon do Ústavy zapustit nepodaří.

"Bude to takový lakmusový papírek, jestli někdo chce, nebo nechce zadlužovat tuto zemi," řekl Nečas s tím, že o návrhu chce ODS jednat napříč stranami. Věří prý, že i v opozičních řadách se najdou "odpovědní poslanci", kteří ho podpoří.

Takzvaná „finanční ústava“ byla od loňského roku jedním z taháků volebního programu ODS. Koalice ODS, TOP 09 a VV ji pak zařadila i do koaliční smlouvy. Občanští demokraté návrh již několikrát prezentovali, v úterý ale kromě plánu na jeho schvalování představili i některé podrobnosti návrhu.

Poslancům by klesaly platy úměrně se stoupajícím schodkem

Nový ústavní zákon by vládě uložil povinnost usilovat o vyrovnané hospodaření s veřejnými rozpočty. Zároveň by vládu zavázal vést politiku, která v budoucnu neohrozí stabilitu veřejných financí.

Vláda by musela Sněmovně předkládat pětiletou strategii pro oblast příjmů, výdajů i schodku státního rozpočtu. Pokud by ji poslanci dvakrát po sobě zamítli, musela by vláda požádat dolní komoru o důvěru. Stejně tak by kabinet o důvěru musel žádat v případě, že by se výrazně odchýlil od navrhovaného deficitu státního rozpočtu.

K rozpočtové odpovědnosti by ministry i poslance nutilo to, že by se jejich platy snižovaly úměrně tomu, jak se odchýlí od vytyčeného schodku rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám