Hlavní obsah

ON-LINE: Desetitisíce demonstrantů protestovaly v centru Prahy

Právo, Novinky, ČTK, jt, jim, alt, jas
Praha
Aktualizováno

Zhruba 40 tisíc policistů, hasičů, zdravotníků a dalších státních zaměstnanců přijelo do Prahy protestovat proti plánovanému snížení mezd. K demonstraci se připojilo celkem 19 odborových svazů, protesty vypukly kolem 11:45 u ministerstva vnitra na Letné a vyvrcholily na náměstí Jana Palacha. Několik desítek lidí kolem poledne vtrhlo do budovy ministerstva vnitra.

Článek

14:56 - Policie po celou dobu protestů nehlásila žádný incident. V jednom případě zasahovala pražská záchranná služba, která odvezla ženu po kolapsu do Nemocnice Na Františku. „Žena se údajně zúčastnila demonstrace, zatím ale není jasné, co jí přivodilo nevolnost,“ sdělila Novinkám mluvčí záchranářů Jiřina Ernestová.

14:51 - Oficiální část demonstrace Zavadilovým vystoupením skončila. Odboráři by se měli postupně rozcházet.

14:45 - "Boj nekončí, takže půjdeme do dalších a dalších střetů," konstatoval Zavadil s odkazem na neústupnost vlády.

14:43 - Zavadil také s odkazem na policii uvedl, že demonstrantů je v Praze na 40 000. Vysokou účast si velmi pochvaloval a zavzpomínal na svou účast na podobných masových protestech v zahraničí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čelo průvodu pochoduje na Palachovo náměstí.

14:40 -  Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil uvedl, že "vláda je rozhodnuta udělat to, co řekla". "Demonstrace je jedna věc, předpokládám, že půjdeme dál," dodal Zavadil. Za počátek všech sociálních neshod označil reformu veřejných financí a rovnou daň, která je podle jeho slov "rovná jako křivítko".

Foto: Milan Malíček, Právo

Desetiprocentní škrt odborářům vadí nejvíc.

14:36 - Předseda Senátu Přemysl Sobotka v reakci na vniknutí odborářů do budovy ministerstva vnitra uvedl, že jde o "šokující zprávu". "Respektuji právo vyjádřit demonstrací svůj postoj a názor, ale naprosto odmítám, aby se demokratický institut demonstrace změnil v příležitost ničit. To jsou již kriminální delikty, které nemohou být tolerovány," uvedl Sobotka.

Demonstranti pronikli do budovy ministerstva vnitra Video: ČTK

14:34 - Demonstranty podpořil i Josef Středula z odborového svazu KOVO. "Toto je první z mnoha akcí, další akce musí být společná," uvedl Středula s odkazem na údajnou aroganci vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na Mánesově mostě.

14:27 - Marie Bieleszová zastupující školské odbory označila vládu za krkavce. "Přidáváte nám práce, ale berete nám peníze," dodala s tím, že zaměstnanci ve školství nechtějí padat do propasti chudoby.

14:22 - Dagmar Žitniková zastupující zdravotnické odbory varovala před destrukcí zdravotnictví, důchodů a zákoníku práce, která dopadne na všechny občany. Demonstranti následně začali skandovat "Hanba této vládě!". "Nejsme tady žádná lůza, jsme zaměstnanci a chceme pouze uživit rodiny, nic víc," dodala Žitniková, která vládě vzkázala - "děkujeme, odejděte".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odboráři mají jasno, ale otázku, kdo špatně vlád a v čí prospěch, už příliš neřešili.

14:18 -  Civilní zaměstnanci armády nejsou sádlo, ale nedílná součást armády, připomněla ministrovi obrany Jitka Šebková zastupující tuto odborovou skupinu.

14:17 - Alexandra Měkotová ze Skupiny proti snížení platů v armádě připomněla, že armáda nedisponuje odbory ani nemůže stávkovat. Zdůraznila, že je to vůbec poprvé v novodobé historii, kdy se vojáci k podobným akcím připojují.

14:13 -  Předsedkyně odborového zaměstnanců státní správy Alena Vondrová zdůraznila, že pracovníci státní správy nejsou zaměstnanci 2. kategorie. "Bez nich by tento stát nefungoval," připomněla. "Náš boj bude dlouhý, ale musí být úspěšný," uzavřela své vystoupení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstranti přecházejí po Mánesově mostě v Praze.

14:12 - Šéf Unie bezpečnostních sborů Miloš Plechatý nepřímo vyzval odboráře ke stávce. „Budíčkem by mohl být krátkodobý výpadek státu,“ uvedl a sklidil od demonstrantů bouřlivý aplaus. Demonstranti také provolávali hanbu prezidentovi, což byla reakce na jeho výrok, že tato manifestace stejně nic nezmění..

14:10 - Oberreiter dále uvedl: „Chápeme, že státní finance nejsou v dobrém stavu, ale odmítáme, aby se na úsporách podílela jen jedna skupina, a to státní zaměstnanci.“

14:05 - Pro dopravu bude asi do 15:00 uzavřen Mánesův most a náměstí Jana Palacha.. Pražský dopravní podnik má v terénu dispečery, kteří aktuálně odklánějí tramvaje. „Řeší to na místě, mají přehled, kde právě se dav pohybuje a podle toho vytyčují tramvajím objízdné trasy,“ řekla Novinkám pracovnice tiskového oddělení pražského dopravního podniku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Policisté byli v protestním průvodu dobře viditelní..

13:55 - „Takto bude vypadat hasičská jednotka budoucnosti,“ prohlásil odborový předák hasičů Zdeněk Oberreiter a poukázal na staré kolo natřené na červeno opatřené minimaxem. Podle něj vládní škrty budou mít za následek nejen snížení platů, ale i odchod specialistů, propouštění a zavírání hasičských stanic. „Vlaková nehoda ve Studénce, bleskové povodně prokázaly, že bez rychlé a profesionální pomoci se neobejdou občané ani starostové. To jsou fakta, která ministři financí a vnitra nevnímají,“ hlásal Oberreiter.

13:50 - Předseda policejních odborářů Štěpánek zahájil projevy na náměstí Jana Palacha. „Nechceme, aby se snižovaly platy v roce 2011, protože se to dělo a děje už letos. Nechceme vedení, které nemá úctu k podřízeným, nechceme prémie pro menšinovou část na úkor většiny. Odmítáme dělit policisty na méně a více užitečné, každá služba má svůj význam,“ prohlásil mimo jiné Štěpánek, jehož slova doprovázel souhlasný lomoz davu. Odmítl také systémové změny, korupci při obsazování míst a další raketové kariéry. Po jeho proklamaci zahrála znělka seriálu Dobrodružství kriminalistiky.

13:42 - Protesty odborů přímo na místě podporuje úřadující místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Demonstraci plně podporuji, vláda dělá velkou chybu, poškozuje veřejný sektor. Příští rok hrozí snížení životní úrovně,“ sdělil Právu Sobotka.

13:37 - „Vláda neuhne od snížení platových prostředků o 10 procent,“ prohlásil na tiskové konferenci kolem poledne premiér Nečas. Zdůraznil ovšem, že jeho kabinet je ochoten nadále s odbory o konkrétních postupech jednat.

13:36 - Na náměstí Jana Palacha začíná oficiální program, před budovou Rudolfina hraje orchestr. Na náměstí ale stále proudí davy protestujících, byť už na něm takřka nezbývá místo.

13:20 - Předseda policejních odborů Štěpánek mluví o účasti pohybující se mezi 25 až 30 tisíci demonstranty. Podle policie se průvod protestujících táhne na 3,5 kilometrech, uvedla ČT.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Demonstranti vnikají do budovy ministerstva vnitra.

13:27 - Organizátoři jsou překvapeni vysokou účastí demonstrantů na protestu proti vládní politice. Odhady nasvědčují účasti zhruba 20 tisíc lidí. Premiér Petr Nečas (ODS) ale zopakoval, že tlaku odborů nehodlá ustoupit.

13:18 - Policie zastavila dopravu podél Vltavy, podle předchozích vyjádření by měla uzavírka platit od Národního divadla po Čechův most zhruba do 14:00.

13:10 - Náměstí Jana Palacha je už téměř zaplněné demonstranty, směrem od Letné přitom proudí další davy. Na náměstí hraje hudba, k hlavnímu proudu se na místě přidaly i divadelní odbory. Někteří demonstranti nesou k Rudolfinu rakve.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Demonstranti nesou alegorickou rakev pro pohřeb Policie ČR.

13:08 - Komunisté podpořili demonstraci odborářů. Místopředsedkyně strany Miloslava Vostrá na tiskové konferenci ve Sněmovně uvedla, že KSČM protest proti plánovaným škrtům plně chápe a podpoří i další akce, včetně případných stávek.

13:06 - Podle šéfa policejních odborů Milana Štěpánka účast přesáhla očekávání. Protestovat dorazilo do Prahy na 30 tisíc lidí, sdělil Právu Štěpánek.

12:52 - U budovy Úřadu vlády se k průvodu přidali lékaři, zdravotní sestry a školské odbory.Před úřadem se takřka není možné pohnout.

12:48 - Rozbouřený dav, který vnikl do vestibulu ministerstva vnitra, již budovu opustil. Podle zpravodajů Práva hlídal recepci ministerstva pouze jeden policista, který nemohl zabránit valící se mase demonstrantů. Ti pak povalili bezpečnostní rám a tlačili se dovnitř, přitom rozbili jednu skleněnou výplň turniketů, což je zřejmě jediná škoda, ke které došlo.

12:45 - Čelo demonstrace dorazilo k Úřadu vlády, odsud zamíří k cíli své protestní akce na náměstí Jana Palacha, kde je připraveno pódium pro řečníky a další doprovodné akce.

12:23 - Z ministerstva vnitra se dále ozývá hluk sirén a píšťalek. Podle zpravodajů pronikly desítky protestujících policistů a hasičů skrze policejní blokádu a bezpečnostní rám. Další demonstranti údajně proudí dále do budovy, aniž by jim v tom kdo bránil.

12:19 - Podle šéfa policejních odborů by měli v čele průvodu jít policisté, jichž je na demonstraci nejvíce. Za nimi půjdou hasiči, následovat budou armádní složky, zaměstnanci justice a další úředníci, na konec se připojí ostatní protestující zaměstnanci státní správy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Symbolická rakev české policie před budovou ministerstva vnitra

12:10 - Budova ministerstva školství v Karmelitské ulici je v obležení učitelů a školských odborářů, kteří požadují, aby s nimi promluvil šéf resortu Josef Dobeš (VV). Odboráři hrozí pěstmi úředníkům ministerstva pozorujícím je z oken, v rukou třímají transparenty s nápisy „Nechceme žebrat“ a pískají na píšťalky. Policie situaci na místě koordinuje, doprava zatím ohrožena není.

12:09  - Řada účastníků přišla s transparenty, na kterých stojí například "Méně peněz, více zločinů", "Snižte platy sobě", "My vás chráníme, vy nás likvidujete, vaši hasiči" nebo "I justice žádá spravedlnost". Autoři některých nápisů si vzali na mušku konkrétní politiky - například sloganem "Vyždímat - až na kousek, chce nám prachy Kalousek" či vzkazem ministru vnitra Radku Johnovi (VV) "Teď, když vnitro řídí Radek, budeme mít holý zadek".

12:06 - Hlavní průvod vyrazil na protestní pochod městem. Postupně demonstranti dojdou přes Letenské sady, po nábřeží okolo úřadu vlády na Palachovo náměstí. Zde by se měla od 13:00 uskutečnit hlavní část demonstrace. Předpokládá se, že potrvá hodinu. Mluvit na ní budou mimo jiné předsedové odborových svazů policie, hasičů, zdravotnictví, ale i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Policie nepřipravovala zvláštní opatření, plánovala ale nasadit na trasu průvodu více policistů.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Demonstranti z řad policistů představili na svém transparentu pomyslný pomník Policie ČR.

12:05 - Dav demonstrantů se podle informací místních pozorovatelů začal hrnout do budovy ministerstva vnitra. Dovnitř vniklo několik desítek lidí, u vchodu vznikla tlačenice. Zavnitř se ozývá hluk a troubení sirén.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odboráři vyrazili na protestní demonstraci

12:02 - Před budovou ministerstva vnitra panuje obrovský lomoz, popisují situaci na Letné pozorovatelé. Šéfka odborů ve státní správě Alena Vondrová mluví o historické účasti na demonstraci, kterou její odbor organizuje. Do ulic se zatím hlavní voj protestujících nevydal.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Policista připomíná ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) gesto, jímž kdysi počastoval ve Sněmovně svého protivníka Davida Ratha (ČSSD).

11:50 - Podle pozorovatelů jsou mezi demonstranty i celníci, zástupci České daňové správy, odborový svaz státních zaměstnanců, odborový svaz civilních zaměstnanců armády či justiční pracovníci. Hasiči třímají balónky s logem svého odborového svazu. Dav zkomplikoval dopravu, auta stojí nebo jedou pouze krokem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tisíce demonstrantů zaplavují Letnou.

11:39 - Dnešní demonstrace odborů proti rozpočtovým škrtům a mzdové politice vlády je podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) důsledkem toho, že odborové organizace nebyly ochotny věcně diskutovat o jakékoliv změně. V úterním prohlášení ministr uvedl, že odboráři přicházejí se zmanipulovanými výklady škrtů. Drábek upozornil, že desetiprocentní snížení objemu platů ve státní správě je základním bodem vládního programu.

Jednotlivé odborové organizace byly podle něj opakovaně vyzývány k předložení vlastních návrhů řešení tohoto požadavku. "Namísto konstruktivního řešení ale přicházejí se zmanipulovanými výklady škrtů, které jdou nad rámec návrhu předloženého ministerstvem práce a sociálních věcí i zadání ušetřit desetinu výdajů," napsal Drábek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odboráři vyrazili na protestní demonstraci

11:32 - Na náměstí Jana Palacha se zatím staví pódium pro hlavní část protestů, na místě jsou připraveny i zahraniční televizní štáby. Podle ČT je zatím doprava v centru hlavního města plynulá, zřejmě i díky tomu, že mnohem méně lidí se do města vydalo automobilem. Policie chystá uzavírku od Národního divadlo po Čechův most na 13:00, která by měla trvat zhruba hodinu. Záleží prý ale na ukázněnosti demonstrantů, uvedla ČT.

11:28 - „Vše probíhá v poklidu,“ sdělil Právu jeden z dohlížejících policistů. Na Letné panuje rámus, demonstranti točí řehtačkami, troubí a pískají na píšťalky, do toho hraje z reproduktorů hudba.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hasiči na transparentech poukazují na to, že za nižší platy nebudou chtít riskovat životy.

11:25 - V Praze na Letné nedaleko budovy ministerstva vnitra se už sešlo téměř 20 tisíc protestujících odborářů, odhadují policisté, kteří mají protesty kontrolovat. Pochod směrem k náměstí Jana Palacha zahájí kolem 11:45.

11:10 - V Praze na Letné nedaleko budovy ministerstva vnitra se už sešly tisíce protestujících odborářů, informovala ČT. Pochod směrem k náměstí Jana Palacha zahájí kolem 11:45.

11:05 - Policisté hlídkující u Úřadu vlády se připravují na mnohem větší nápor demonstrantů, než avizovaly odborové svazy. „Máme informaci, že může přijít až šedesát tisíc lidí,“ sdělili Právu policisté.

10:29 - Podle Prezidenta Václava Klause demonstrace nic neřeší. „Myslím, že to všichni rozumní lidé vědí,“ řekl v úterý prezident při křtu své nové knihy. Pozastavil se také nad faktem, že si řada demonstrantů vzala na úterý z práce volno. „Včera jsem se dozvěděl půvabnou věc, že v jedné instituci se rozhodli přijít na demonstraci, ale počesku, jak je všechno zkarikováno, aby nikoho nenaštvali, tak si všichni vzali náhradní volno. To je klasická ukázka českých demonstrací,“ dodal Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám